U bent hier

Wat voor vuil?

Wat voor vuil?

Waaruit bestaat het vuil dat je uit je depot wil weren? Een beter begrip van zijn oorsprong helpt om een doeltreffend onderhoudsplan op te maken.

Doorgaans ligt stof aan de basis van het vuil in je depot: een mengeling van huidschilfers, vezels, roet, haren, vet, zouten, schimmelsporen enzovoort. Allemaal (microscopisch) klein en in wisselende verhoudingen.

  • Stof neemt erg makkelijk vocht op: het is hygroscopisch. Wanneer stof en vocht gemengd raken, ontstaat vuil.
  • Dit vuil vormt de ideale voedingsbodem voor allerlei insecten, met daarbij ook de soorten die een rechtstreeks gevaar kunnen vormen voor de collectiestukken, zoals de houtboorders of textielgrazers. Andere zijn een onrechtstreekse bedreiging. Hun krengen zijn een voedselbron voor andere insecten, waaronder mogelijk de schadelijke soorten. Ook bij leven zorgen ze voor 'vervuiling' van de collectie. In een slecht onderhouden depot vind je vaak lichtkleurige vlekken of stippen op de objecten: dat zijn de uitwerpselen van generaties insecten.
  • Vinden grotere dieren, zoals vogels of knaagdieren, de weg naar je depot? Zij vormen een acute bedreiging van de collectie. Rechtstreeks als de dieren verpakkingen en collectiestukken aanvreten. Of onrechtstreeks, door hun natuurlijke activiteiten: nesten, zich voeden, zich ontlasten enzovoort. Allemaal bronnen voor steeds meer stof en vuil, met mogelijk op korte tijd desastreuze gevolgen.
  • Wie een technische collectie beheert, let het best op voor olieën en andere smeermiddelen. Manipulatie van de collectiestukken of een lek kan leiden tot de vervuiling van je depot. Dat is niet eenvoudig te verwijderen en vaak erg schadelijk voor collectiestukken uit andere materialen.
Laatst gewijzigd op 25/04/2017