U bent hier

Waarom schoonmaken?

Waarom schoonmaken?

Schoonmaken in het depot doe je om welbepaalde redenen. Hieronder sommen we ze beknopt op. Praktijkvoorbeelden en handige tips helpen je op weg binnen je eigen werksituatie.

Door in het depot regelmatig schoon te maken creëer je mee de optimale bewaaromstandigheden voor je collectie(s). Samen met een goede klimaathuishouding en werkbare procedures voor het hanteren en beschrijven van de collectiestukken vormt schoonmaken een van de basispijlers van de ruimere depotwerking.


DOEN

 • Organiseer de schoonmaak op regelmatige wijze, zonder te lange tussenpauzes. Zo merk je sneller de eerste signalen op van een besmetting met schadelijke insecten, een schimmelprobleem of eventuele waterlekken.
 • Maak op voorhand duidelijke afspraken over wie welke zones schoonmaakt en wie welke collectiestukken poetst. Niet iedereen is op dezelfde wijze getraind.
 • Maak een onderhoudsplan op. Zo'n plan bevat verschillende onderdelen. Het regelt voor alle betrokkenen het onderhoud van de collectiestukken en de ruimtes waarin ze zijn opgeborgen of worden tentoongesteld. Een onderhoudsplan is maatwerk: het wordt afgestemd op de concrete noden en mogelijkheden van je organisatie. Meer informatie over het opstellen van een onderhoudsplan en zijn verschillende onderdelen vind je hier
 • Werk rustig en beheerst. Zo vermijd je schade. Neem voldoende pauzes tijdens een delicate schoonmaakopdracht.
 • Kies voor het schoonmaken van de vloeren een schrobmachine die zelf het gebruikte water opnieuw opzuigt.
 

AFWEGEN

 • Kom je er zelf niet of onvoldoende toe te poetsen? Overweeg dan het inschakelen van een externe ploeg. In veel instellingen poetst een extern schoonmaakbedrijf de grote oppervlakten (vloeren, traphuizen, sanitaire voorzieningen enz.), terwijl de eigen poetsploeg het delicate werk in de buurt van de collectie uitvoert (vitrines, legborden van stapelrekken, de erfgoedobjecten zelf enz.).
 • Informeer bij de externe onderhoudsfirma of ze voor een vaste ploeg kan zorgen. Dit helpt aanzienlijk bij de aansturing en controle van hun werk. Vraag op voorhand te worden ingelicht telkens een nieuwe werkkracht in je depot wordt ingezet.
 

LATEN

 • Blokkeer elke vorm van schoonmaken zonder voorafgaande toelichting en begeleiding. Of het nu gaat om interne of externe krachten, professioneel of vrijwillig, op regelmatige basis of occasioneel: iedereen moet zich ervan bewust zijn dat erfgoedcollecties een aparte aanpak vereisen, bijvoorbeeld wat de snelheid van werken betreft. Of de gangbare poetsmiddelen moeten worden vervangen door specifieke materialen met hun eigen toepassing.
 • Vermijd overvloedig watergebruik tijdens het schoonmaken. Dat kan de relatieve vochtigheid beïnvloeden. In extreme situaties leidt het tot schade aan bepaalde collectiestukken.

TIPS & TRUCS

 • Elke schoonmaakoperatie kan worden voorafgegaan door een briefing, waarbij iedereen duidelijke opdrachten ontvangt, de leiding van de operatie wordt vastgelegd en de procedures bij delicate omstandigheden worden opgefrist. Na afloop van het poetsen kan je debriefen en aandachtspunten meenemen voor de volgende keer.
 • Ladders, industriële stofzuigers en schrobmachines hanteer je het best steeds met een collega in de buurt. Een extra paar handen en ogen op het juiste moment zijn onontbeerlijk bij alle depotwerk, ook bij het schoonmaken.
 • Waar het kan stem je de inrichting van het depot zo goed mogelijk af op het schoonmaakprotocol in je instelling. Voldoende brede gangpaden tussen de rekken laten toe de schrobmachine te gebruiken. En het consequente gebruik van europalletten die je vlot met de transpallet kan wegrijden, biedt de poetsploeg overal toegang.
Laatst gewijzigd op 20/03/2019