U bent hier

Uitleendiensten

Uitleendiensten

De Vlaamse erfgoedsector kan materiaal voor erfgoedzorg ontlenen bij de Uitleendienst Erfgoed van FARO, bij sommige provincies en bij vele erfgoedcellen. De Vlaamse Gemeenschapscommissie bedient organisaties in Brussel.

Tenzij anders aangegeven, staat het uitleenmateriaal gratis ter beschikking van de erfgoedsector én kan je bijhorend advies aanvragen. Hou wel rekening met verschillen in aanbod, voorwaarden en aanvraagprocedure. We verwijzen je graag door naar verdere informatie.


FARO

FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw beheert namens het Departement Cultuur, Jeugd en Media de Uitleendienst Erfgoed in samenwerking met tien regionale partners. Deze uitleendienst staat ter beschikking van de cultureel-erfgoedsector, van publieke en private erfgoedbeheerders in Vlaanderen en Brussel.

FARO volgt centraal alle aanvragen op. De tien regionale partners vervullen de rol van uitleenpunt, waar materiaal kan worden afgehaald en teruggebracht:

  • Erfgoedcel Brugge
  • Erfgoed zuidwest, Kortrijk
  • Erfgoed Viersprong, Oosterzele
  • Erfgoedcel Waasland, Sint-Niklaas
  • vzw Antwerpen Kunstenstad, Antwerpen
  • Erfgoedcel Kempens Karakter, Herentals
  • Cultuurregio Pajottenland & Zennevallei, Sint-Martens-Bodegem
  • Erfgoedcel Leuven
  • Erfgoedcel Mijn-Erfgoed, Genk
  • Erfgoed Haspengouw, Sint-Truiden

In elk uitleenpunt is een basisaanbod ter beschikking ter ondersteuning van de registratie en de preventieve conservering van erfgoedcollecties: een fotografieset, dataloggers voor binnenklimaat en licht, een museumstofzuiger en een anoxieset.

Geïnteresseerden kunnen online een aanvraag indienen via het klantenportaal uitleendiensterfgoed.be. Je kiest bij aanvang welk uitleenpunt voor jou het best bereikbaar is. Je staat zelf in voor het afhalen en terugbrengen. Bijkomend advies is mogelijk op vraag:

Informatie en reserveren: https://uitleendiensterfgoed.be/
Contact:  uitleendienst@faro.be 


Vlaamse Gemeenschapscommissie

Cultureel-erfgoedbeheerders in Brussel kunnen gebruikmaken van het museumspecifieke uitleenaanbod dat de Vlaamse Gemeenschapscommissie/Erfgoedcel Brussel ter beschikking stelt in het kader van haar depotbeleid. Dit omvat diverse meetinstrumenten, museumstofzuigers, een belichtingsset en fototent, scanners en audiovisueel materiaal.

Informatie en reserveren: http://www.erfgoedcelbrussel.be/nl/ondersteuning/uitleendienst
Contact: erfgoedbrussel@vgc.be

De VGC heeft ook een algemeen Uitleenloket met audiovisueel materiaal, voertuigen, sport- en spelmateriaal voor socio-culturele activiteiten van Nederlandstalige organisaties in Brussel.
https://www.vgc.be/ondersteuning/uitleenloket/wat-en-hoe


Provincies

Oost-Vlaamse onroerenderfgoedorganisaties - steden en gemeenten, kerkbesturen, onroerenderfgoeddepots en leden van Monumentenwacht - kunnen materiaal voor behoud en beheer, transport en tentoonstellingen ontlenen bij het Provinciaal Erfgoedcentrum Ename.

Informatie en reserveren: https://oost-vlaanderen.be/ontspannen/erfgoed/materiaal-lenen.html
Contact: erfgoedcentrum@oost-vlaanderen.be


Erfgoedbeheerders uit de andere provincies informeren zich best bij de provinciale afdeling van Monumentenwacht. Zij hebben bijvoorbeeld klimaatmeters ter beschikking. Het gebruik van de apparatuur is gratis, maar de werkuren van de monumentenwachter niet.

Informatie en tarieven: http://www.monumentenwacht.be/wat-doen-we/interieurinspecties, http://www.monumentenwacht.be/sites/www.monumentenwacht.be/files/page/monu_tarievenfolder_2016.pdf
Contact: http://www.monumentenwacht.be/contact


De Provinciale Uitleendiensten lenen bovendien audiovisueel of tentoonstellingsmateriaal uit aan erkende verenigingen en lokale besturen, meestal tegen een kleine vergoeding.


Erfgoedcellen

Een groot aantal regionale erfgoedcellen heeft een uitleendienst voor erfgoedorganisaties uit hun werkingsgebied, voornamelijk met tentoonstellingsmateriaal en audiovisueel materiaal. Soms zit is er ook een museumstofzuiger, scanner, fotografieset of datalogger bij. Volg bijgevoegde links voor de juiste informatie.


Weet je niet tot welke erfgoedcel je gemeente behoort? Neem eens een kijkje op http://www.erfgoedcellen.be/

Laatst gewijzigd op 12/08/2019