U bent hier

Schoonmaken

Schoonmaken

Als collectiebeheerder of depotmedewerker ga je er prat op alle opslagruimtes en doorgangen schoon te houden. Ook ateliers, technische ruimtes, lees- en tentoonstellingszalen ontsnappen niet aan je aandacht.  Af en toe poets je misschien de collectiestukken zelf. Of begeleid je anderen die in je instelling schoonmaken.

Afhankelijk van de aard van de collectie, maar ook van haar gebruik, moet je meer of minder poetsen. De frequentie van het schoonmaken is ook afhankelijk van de beschikbare mensen en middelen. Maar hoe verschillend je uitgangspunt ook, altijd hou je enkele duidelijke basisprincipes voor ogen.

Regelmatig onderhoud in het depot en elders in je instelling vormt een wezenlijk onderdeel van IPM (Integrated Pest Management). Stof en vuil binnen erfgoedcollecties vormen namelijk een aantrekkelijke voedingsbodem voor allerlei schadelijke organismen die ook de collecties kunnen aantasten. Je leest hier meer over onder het luik Insecten.

Schoonmaken en onderhouden van het depot worden hier synoniem gebruikt. Natuurlijk vergt je depot ook technisch onderhoud, maar dit wordt elders behandeld.

Naast het schoonmaken van het eigenlijke depot besteden we ook aandacht aan het onderhoud van de collectiestukken zelf.

Binnen de geïntegreerde ongediertebestrijding speel je een belangrijke rol als ogen van de collectiebeheerder. Je meldt alle sporen van schimmel en ongedierte aangetroffen tijdens het schoonmaken.

Volg de onderstaande titels voor meer informatie:

  1. WAAROM SCHOONMAKEN?

  2. WAT VOOR VUIL?

  3. HOE SCHOONMAKEN?

  4. ONDERHOUDSPLAN

Laatst gewijzigd op 20/03/2019