U bent hier

Wateroverlast

05/06/16

Wateroverlast

Er liepen nog meer meldingen van wateroverlast binnen, in diverse provincies. Nu het weer (voorlopig) droger is en de eerste maatregelen genomen zijn, kan de collectie worden nagekeken en de eerste hulp toegediend.

Kijk bij de links voor alle informatie en tips over waterschade of contacteer je depotconsulent. Veel succes!


PARIJS

In het Louvre en Musée d'Orsay werd het calamiteitenplan in werking gesteld. De musea sloten vrijdag hun deuren om een aantal ondergrondse depots te kunnen evacueren naar hogergelegen zalen. Het waterpeil van de Seine steeg immers tot alarmerende, zij het nog niet kritieke, hoogte van 5,6 meter. Ondertussen is het weer een tijdje aan het dalen en bleef het stadscentrum voorlopig gespaard.

Beide musea hadden dit jaar nog geoefend in het omgaan met wateroverlast. Het Louvre zou 72 uur nodig hebben om zijn collectie te evacueren; Musée d'Orsay 96 uur. Er is een depot in het noorden van Frankrijk voorzien voor echte noodgevallen.

Het Louvre geeft ons hiermee - net als het SteM - een interessant voorbeeld van crisiscommunicatie, zie bijgevoegde links naar YouTube en het persbericht.


SteM Sint-Niklaas

De Oost-Vlaamse depotconsulenten bieden extra hulp bij een groot waterlek in het depot van de Stedelijke Musea van Sint-Niklaas (SteM) na het noodweer van gisteren. Dankzij de snelle reactie van het museumteam bleef de schade beperkt.

Water in het depot

Hevige regenbuien veroorzaakten gisteren wateroverlast op verschillende plaatsen in Oost-Vlaanderen. Ook het depot van de Stedelijke Musea Sint-Niklaas (SteM) ontsnapte niet aan het noodweer. Kort na de middag konden de dakgoten boven verschillende depotruimtes het water niet meer slikken. De museummedewerkers kwamen onmiddellijk in actie en evacueerden tientallen schilderijen naar de museumzaal, die tijdelijk gesloten is.

Extra hulp provincie

Collectiebeheerder van het SteM Els Baetens volgde recent een calamiteitenoefening bij het provinciebestuur in het kader van het provinciaal erfgoeddepotbeleid. Gisterenavond contacteerde het museum ook de provinciale depotconsulenten voor extra hulp. Telefonisch kregen de museummedewerkers al de eerste tips, zoals bijvoorbeeld om de verwarming niet aan te zetten om schimmel te vermijden. De provinciale depotconsulenten gingen ook ter plaatse om de schade op te meten, een plan van aanpak te maken en aan de slag te gaan. Ze controleerden alle schilderijen die nat geworden waren en bepaalden welke best verder in horizontale positie uitdrogen. Door de snelle reactie van het museumteam bleef de schade beperkt. Slechts één schilderij zou gerestaureerd moeten worden.

En wat nu verder?

De permanente presentatie in het SteM en het brei-atelier blijven gesloten tot zondag 05/06. Zij worden in gebruik genomen als nooddepot. Alle ateliers en rondleidingen worden geannuleerd*.

In het depot wordt de vochtigheid van de vloer en de lucht op verschillende plaatsen gemonitord met meters van de uitleendienst van de provincie. Ook de ontvochtigers en ventilatoren doen hun werk. Van zodra de betonnen vloer voldoende uitgedroogd is en het dak hersteld, kan het depot opnieuw in gebruik genomen worden.

Gedeputeerde Jozef Dauwe, bevoegd voor cultuur: “Een pluim voor het team van het SteM, dat goed voorbereid reageerde, waardoor de schade beperkt bleef bij deze calamiteit. We zijn blij dat we vanuit de provincie de nodige specifieke expertise konden aanbieden om het erfgoed te helpen veiligstellen.”

*De expo's Marcel Maeyer, Berkenboom Instituut en Katsunori Hamanishi blijven wel toegankelijk voor het publiek. Op de andere sites werden geen problemen vastgesteld.


Foto: waterschade Provincie Limburg (2011)