U bent hier

Toolbox collectieplan

22/02/17

Toolbox collectieplan

Voor intermediairen die vorming willen organiseren over collectieplanning voor kleine organisaties, is er nu een handige toolbox beschikbaar op Depotwijzer.be. Binnenkort organiseert FARO ook een studievoormiddag.


Handleiding

Vorig jaar lanceerde FARO de brochure Naar een collectieplan in 6 stappen. Een leidraad voor bibliotheek en archief. Deze handzame leidraad kwam tot stand na een lang traject met archieven en erfgoedbibliotheken.


Vorming organiseren

Om kleinere erfgoedspelers te laten zien dat het opstellen van een collectieplan ook voor hen een haalbare kaart is, is de inhoud van de brochure nu versneden tot een aantal vormingsmodules op maat van lokale archieven, musea en heemkundige kringen. U kunt deze modules gebruiken om een vormingsdag over dit thema te organiseren. U kunt ze ook inzetten om een organisatie of vereniging te begeleiden bij het opstellen van een collectieplan.

Je kan de toolbox downloaden van de pagina Collectieplanning.

Deze toolkit kwam tot stand met medewerking van: Stefanie Audenaert (Erfgoedcel Land van Dendermonde), Bart De Nil (FARO), Sylvie Maes (VGC), Anne Milkers (Provincie Limburg), Hendrik Vandeginste (Heemkunde Vlaanderen) en Jacqueline van Leeuwen (FARO).


Praktijkvoorbeelden

Op 18 april 2017 organiseert FARO hierrond een studievoormiddag met praktijkvoorbeelden. Die is gericht naar iedereen die werkt met of voor lokale en regionale collectiebeherende organisaties met hybride collecties zoals heemkundige kringen, archieven, erfgoedbibliotheken en documentatiecentra.

 

Afbeelding: FARO. Vlaams Steunpunt voor Cultureel Erfgoed vzw