U bent hier

Textiel invriezen

22/02/17

Textiel invriezen

Het Provinciaal Erfgoedcentrum Ename en de provincie Limburg maakten samen een filmpje over het invriezen van textiel als behandeling tegen insectenvraat. Je vindt dit terug op het YouTube-kanaal van Depotwijzer.be.

De handleiding uit VerzekerDe Bewaring - aflevering Textiel door Griet Kockelkoren en Joke Vandermeersch vormt de basis voor deze toelichting.

Deze bestrijdingsmethode is milieuvriendelijk en veilig voor de meeste stoffen. Voor synthetisch, beschilderd of samengesteld materiaal vraag je eerst het advies van een conservator-restaurator. De methode van verpakken is essentieel voor een veilige vriesbehandeling. Fragiele textilia (niet getoond) verpak je best in een doos, waarbij de vrije ruimte opgevuld wordt met proppen zijdepapier. De vriesmethode kan ook gebruikt worden voor opgerold textiel en opgezette dieren.

Omdat het bereiken van de gewenste vriestemperatuur best zo snel mogelijk gebeurt, is een diepvrieskist met “superfrost” functie erg handig. Je kan deze behandeling echter ook thuis uitvoeren met een gewone diepvriezer. Zoals in het filmpje wordt uitgelegd, duurt de behandeling dan langer.

Denk er aan dat bestrijding van insecten altijd de laatste stap is. Voorkom dat insecten terugkomen aan de hand van onze tips.


Depotwijzer.tv

Ken je ook de andere filmpjes van Depotwijzer.be al?

  • Hoe maak je een luchtdichte verpakking met silicagel?
  • Hoe detecteer je schimmel met behulp van een broedstoof?
  • Hoe doe je zelf een anoxiebehandeling op een klein voorwerp?
  • Hoe reinig je zelf oude boeken?

Je vindt ze op het YouTube-kanaal van Depotwijzer.be.