U bent hier

FARO lanceert de Vlaamse Waterposter

07/11/19

FARO lanceert de Vlaamse Waterposter

In samenspraak met de collega's van de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) maakte FARO onlangs een Vlaamse versie van de door hen ontworpen infographic Waterbewust worden-zijn-doen in 5 stappen, beter bekend als de Waterposter. Deze infographic helpt erfgoedbeheerders om hun erfgoed en collecties beter te beschermen tegen water.

Een verwittigd mens ...

De Waterposter laat door middel van vijf stappen zien wat een erfgoedbeheerder kan doen om zich voor te bereiden op een overstroming of wateroverlast door extreme regenval. Dat lijkt misschien onwaarschijnlijk, maar toch zijn dit scenario’s om serieus rekening mee te houden. Door de klimaatverandering worden de winters immers steeds 'natter', met een stijgende waterspiegel in stromen en rivieren tot gevolg. Tijdens de zomer daarentegen komen steeds vaker periodes van langdurige droogte voor, afgewisseld met momenten van extreme neerslag. Water dat tijdens zo'n stortregens niet in de - al of niet verharde - bodem kan doordringen of door riolering worden afgevoerd, zoekt elders zijn weg. De kans dat erfgoed in zo'n situaties met water in aanraking kan komen, neemt dan ook toe.

Zoals zo vaak geldt ook hier het motto voorkomen beter dan genezen. Wil je weten waar je bij een dreigende overstroming of hevige neerslag preventief allemaal best rekening mee houdt? Of wat je moet doen als het water daadwerkelijk binnenkomt en je collectie toch nat is geworden? Download dan hieronder de Vlaamse versie van de Waterposter.

Over water: de studiedag

Heb je liever een papieren versie die je aan de muur kan hangen? Kom dan naar de studiedag Erfgoed en de 4 elementen: water die op 22 november wordt georganiseerd in het STUK in Leuven. We geven je er dan graag eentje cadeau.  Inschrijven kan nog tot 15 november. Snel zijn is dus de boodschap! 

Op deze studiedag ontdek je ook hoe het Louvre in Parijs zich tegen toekomstige overstromingen van de Seine wapent. Een voorsmaakje krijg je via de onderstaande link naar Youtube.