U bent hier

Bezoek TREZOOR

20/04/18

Bezoek TREZOOR

Het nieuwe erfgoeddepot van en voor de regio Zuidwest werd vorige week feestelijk geopend onder de naam TREZOOR. Tijdens Erfgoeddag deze zondag kan je zelf ook op verkenning! 

 

"TREZOOR, het erfgoeddepot voor Zuid-West-Vlaanderen vormt - met zo'n 3600 m² aan bewaarruimtes - een professionele bewaarplaats voor het erfgoed van stad en streek. Voor de eeuwenoude stukken biedt het depot een geschikte plek die licht, vuil, schommelingen in luchtvochtigheid en ongewenste indringers, hoe klein ook, buitensluit. De collecties van de musea Kortrijk, het stadsarchief Kortrijk, de erfgoedbibliotheek Westflandrica en collecties uit de steden en gemeenten van Zuid-West-Vlaanderen krijgen er onderdak. TREZOOR werd geopend in april 2018, het resultaat van enkele jaren tekenen, rekenen, meten en schaven. De collecties verhuizen in de loop van 2018 en 2019."

 

Na het erfgoeddepot Potyze in Ieper is TREZOOR een tweede praktijkvoorbeeld van het zogenaamde 'Denemarkenmodel' in Vlaanderen: een nieuwe, in het buitenland beproefde kijk op de duurzame klimatisatie van een depot. 

Daarnaast is het natuurlijk de langverwachte regionale samenwerking op depotvlak tussen musea, archieven, de erfgoedbibliotheek, de archeologische depotwerking en kleinere erfgoedorganisaties uit de regio rond Kortrijk.

Voor een bezoekje moet je deze zondag 22 april op het adres Vier Linden 1 te Kortrijk zijn.

Als bijlage kan je:

  • de perstekst vinden met de voorgeschiedenis, financiering en de eigenschappen van het nieuwe depot
  • een filmpje raadplegen op de website van Erfgoed Zuidwest waarin je het depot virtueel bezoekt.

Na deze feestelijkheden beginnen de verschillende partners één voor één aan de grote verhuis. We wensen hen veel succes!

 

Foto en citaat: Erfgoed Zuidwest