U bent hier

Laad- en loszone

Laad- en loszone

In deze zone worden de verpakte collectiestukken voor transport geladen of bij aankomst gelost. Het eigenlijke in- of uitpakken van de objecten vindt plaats in de verpakkingsruimte.

De aard en de hoeveelheid van de stukken bepalen of je al dan niet hulpmiddelen inschakelt, zoals de transpallet of de heftruck. Een zuilfragment in Doornikse kalksteen vormt een uitdaging vanwege zijn grote soortelijk gewicht. Andere collectiestukken kan je in kartonnen dozen of (liever) in kratten uit kunststof op palletten stapelen voor transport. Je laten assisteren door minstens een collega is altijd een goed idee bij het manipuleren van collectiestukken.

De laad- en loszone mag zich eigenlijk niet in het depot zelf bevinden. Ze staat immers direct in verbinding met het buitenklimaat. Dat houdt altijd het gevaar in dat de collectie vervuild raakt of door ongedierte aangetast wordt.
 

DOEN

 • Zorg voor een laad- en loszone die voldoende ruim is. Vroeg of laat moet je er uitzonderlijke stukken hanteren. Erg grote, zware of fragiele objecten dicteren soms ook het gebruik van extra hulpmiddelen: liften, kranen, katrollen enz.
 • Houd deze zone altijd volledig vrij. Zo kan je snel en kwalitatief inspelen op onverwachte leveringen. In geval van nood evacueer je hierlangs ook beschadigde en bedreigde collectiestukken, bijvoorbeeld naar een noodopslagplaats of restaurator. 
   

AFWEGEN

 • Ga na of de laad- en loszone zo georganiseerd kan worden dat lichte vrachtwagens in en uit kunnen rijden. 
 • Zorg eventueel voor een sas onmiddellijk naast de laad- en loszone. Zo verhinder je dat het buitenklimaat rechtstreeks de depotcondities beïnvloedt, bijvoorbeeld door openstaande deuren of poorten bij het laden en lossen.
   

LATEN

 • Vermijd de verspreiding van uitlaatgassen over de rest van de depotruimtes. Sluit de laad- en loszone daarom goed af en zorg ook voor een vorm van luchtventilatie.
 • Weer elke rechtstreekse blootstelling aan de weerselementen tijdens het laden of lossen, bijvoorbeeld door een luifel aan de gevel te voorzien.
 • Erfgoedobjecten, verpakkingsmateriaal of hulpmiddelen nooit opbergen in de laad- en loszone.

TIPS & TRUCS 

Een vaste parkeerplaats vlak bij de laad-en loszone is handig om de vracht- of bestelwagen veilig uit de weg te hebben tijdens het afhandelen van het transport.

Laatst gewijzigd op 05/11/2013