U bent hier

Verenigingsarchief. Gezocht en gevonden

07/06/2017 - 18:30

Vlaanderen is trots op een rijk verenigingsleven en de vele vrijwilligers die zich dagelijks inzetten. Terecht, wat ons betreft! Elk van deze verenigingen heeft een eigen karakter met activiteiten die nauwelijks meer uiteen kunnen lopen. Maar hoe zit het met de geschiedenis van deze verenigingen? Welke verenigingen zijn verdwenen en wat waren hun activiteiten? Zijn er nog sporen van hun werking terug te vinden? Misschien zijn er nog archieven van de vereniging bewaard. Maar waar dan?

Heemkundige kringen en andere erfgoedorganisaties beheren vaak archieven van verenigingen. Zowat alle kringen zijn op de hoogte van waar zich nog meer archieven bevinden. Maar hoe zorgt u ervoor dat ook het grote publiek weet waar de gezochte archieven op dit moment terug te vinden zijn?

Deze workshop stelt het systeem van Archiefbank Vlaanderen voor en geeft uitleg bij waar u op moet letten als verenigingsarchief. Daarna leert u via een praktijkoefening aan hoe het systeem door elke erfgoedorganisatie kan toegepast worden.

De workshop is er voor iedereen die de weg wil kennen en tonen naar collecties met lokaal erfgoed (lokale musea, lokale documentatiecentra, heemkringen of andere erfgoedverenigingen, particulieren, …).
 

Praktisch

Woensdag 7 juni 2017, 18.30 - 21.30 uur, Heemhuis De Semse, Schoolstraat 7, 1980 Zemst

Organisatie: Heemkunde Vlaanderen, Heemkunde Vlaams-Brabant, Archiefbank Vlaanderen en Heemkring De Semse

Docent: Karim Ettourki (Archiefbank Vlaanderen) en Hendrik Vandeginste (Heemkunde Vlaanderen)

Prijs: 5 euro. Tijdens de workshop ontvangt u het cursusmateriaal en een drankje. Inschrijven is verplicht en kan tot drie dagen vóór de workshop via het inschrijvingsformulier op de website van Heemkunde Vlaanderen. Het inschrijvingsgeld moet worden overgeschreven op IBAN BE79 0682 2185 9033, BIC: GKCCBEBB met als vermelding ‘Verenigingsarchief + naam deelnemer’.

Meer informatie: Hendrik Vandeginste, hendrik.vandeginste@heemkunde-vlaanderen.be, 015 20 51 74.