U bent hier

Smeerlapperij: erfgoed onderhouden met natuurlijke producten

15/12/2018 - 13:00

Binnenkort verschijnt bij Monumentenwacht Vlaanderen de nieuwe brochure Smeerlapperij: erfgoed onderhouden met natuurlijke producten. Op zaterdag 15 december wordt deze brochure voorgesteld tijdens een ontmoetingsdag in Gistel.

De nieuwe onderhoudsbrochure brengt u van Gilgamesj en Noah, langs duizenden jaren oude kano’s en middeleeuwse schilders, tot de periode vóór de plastiekverven en polyesters van de 20e eeuw. Het is een pleidooi om een stap terug te zetten en de voordelen van teer, pek en lijnolie af te wegen tegen moderne technieken van afzegelen.

Het gebruiksgemak en de goedkope productie van plastiekverven hebben ons de laatste honderd jaar lui gemaakt in het onderhoud, waardoor veel vervallen is wat niet vervallen had moeten zijn. Een correct gebruik van traditionele producten voorkomt extra werk op lange termijn, en maakt dat een onderhoudsbeurt een evidentie is.

Tijdens de ontmoetingsdag op zaterdag 15 december in Gistel luistert u naar enkele boeiende lezingen over natuurlijk onderhoud en bezoekt u een draaiende olieslagmolen. Tot slot krijgt u een exemplaar van de nieuwe brochure mee naar huis.

 

Programma

13.00 uur: Ontvangst in Ons Huis

13.30:

  • Als olie en water elkaar ontmoeten | Hilde De Clercq, Algemeen directeur KIK-IRPA
  • Het verhaal van de Lydie-Madeleine O.192 | Bart Verbeke, Monumentenwacht Vlaanderen
  • Rondleiding op de site van de Oostmolen en demonstratie olieslaan | Benoît Delaere, molenaar

15.30 uur: Afsluitende drink

 

Locatie

Ons Huis, Markt 3, 8470 Gistel
 

Prijs

Gratis
 

Organisatie:

 Monumentenwacht Vlaanderen
Inschrijven kan tot en met 10 december via de website van Monumentenwacht Vlaanderen.