U bent hier

Oogst wat je zaait. Immaterieel cultureel erfgoed (ICE) en musea in de praktijk

31/05/2017 - 10:00

Musea zetten vandaag allerlei activiteiten en projecten op waarbij diverse partners betrokken zijn. Al of niet bewust kunnen tentoonstellingen, (participatieve) trajecten en andere museale acties heel wat opleveren voor de ICE-werking van een museum … Hoe kan je als museum deze kansen op vlak van immaterieel cultureel erfgoed herkennen en grijpen, en misschien een volgende keer ook bewust als een van de doelen vooropstellen?

Maarten Jacobs, conservator van ’t Grom, screent zijn museumwerking op (on)verwachte win-winresultaten voor ICE. Daarnaast kom je te weten wat er werkt en wat niet, hoe je uiteenlopende partners warm maakt voor erfgoed en wat de meerwaarde van participatie is.

Na de middag gaan we dieper in op vragen en drempels waar musea in hun immaterieel erfgoedpraktijk op botsen. ’t Grom, NAVIGO, Texture, Stedelijke Musea Lier en Stedelijke Musea Dendermonde leggen enkele concrete cases en probleemstellingen op tafel. ICE in de scenografie, ICE in het collectieplan en -beleid, de verhouding van het museum tot ICE-gemeenschappen en het doorgeven van immaterieel erfgoed zelf zijn onderwerp van gesprek met collega’s. Gidsen en publieksmedewerkers die minder op immaterieel erfgoed willen focussen, kunnen kiezen voor een gegidste rondleiding doorheen de educatieve werking van ‘t Grom.
 

Programma

10.00 uur: Immaterieel erfgoed en musea: (G)een evidentie?

10.30 uur: De praktijk van ’t Grom
‘t Grom toont aan hoe en waarom ICE de ideale voedingsbodem voor een actieve museumwerking is. En ook hoe het borgen van ICE spontaan kan groeien uit een dynamische werking met diverse partners.

11.30 uur: Keuzesessie 1. Handen uit de mouwen: een ontmoeting met vrijwilligers en gemeenschappen:

  • Smaken wat het betekent om vrijwilliger met passie te zijn in ’t Grom
  • Laarzen meebrengen en ontdekken hoe de museumcollectie inspiratie biedt voor het aanscherpen en vernieuwen van technieken
  • Ondervinden wat een externe partner over de streep trekt om samen te werken met het museum

12.30 uur: Lunch

13.30 uur: Keuzesessie 2

  • Praktijkuitwisseling ICE & musea
  • Gegidste rondleiding in ’t Grom

16.00 uur: Einde


Praktisch

Locatie: ’t Grom | Midzelen 25, 2860 Sint-Katelijne-Waver

Wees mild voor het milieu en kom met het openbaar vervoer! ’t Grom is vlot bereikbaar met de trein en ligt op slechts een kwartiertje wandelen van het station van Sint-Katelijne-Waver.
 
Prijs: 20 euro (inclusief vegetarische lunch)

U kan zich hier inschrijven voor 22 mei 2017.
 
Organisatie: tapis plein vzw, i.s.m. het Platform immaterieelerfgoed.be, icom vlaanderen, CAG & ’t Grom.