U bent hier

Ontmoetingsdag brandweererfgoed Vlaanderen

24/01/2019 - 12:00

In oktober ging het pilootproject Naar een waardering van het brandweererfgoed in Vlaanderen. Casus: Aalst en Mechelen van start. Met dit project onderzoeken we de collecties in Aalst en Mechelen, maar brengen we ook het brandweererfgoed in Vlaanderen in kaart. Wie heeft er nog wagens, klein materiaal, helmen of uniformen thuis? Wie heeft een uitgebreide kennis over een specifiek onderdeel van de geschiedenis van de Belgische brandweer en haar erfgoed? Al deze kennis willen we verzamelen en delen zodat er een visie en beleid gevormd wordt over hoe we in de toekomst met dit verleden kunnen omgaan.

Op 24 januari organiseert ETWIE, in samenwerking met de Erfgoedcel Denderland, Hof van Busleyden, De Bardijnen en de Stad Aalst een eerste ontmoetingsdag rond het brandweererfgoed in Vlaanderen. Op deze namiddag nodigen we alle brandweermannen en -vrouwen, erfgoedwerkers als geïnteresseerden in de brandweer en haar erfgoed uit.

Samen willen we het spanningsveld tussen de brandweer en het erfgoedveld aftasten. Wanneer wordt iets erfgoed? Hoe ga je daarmee om? Wat is de betekenis van dit erfgoed voor het verleden en de toekomst?

De ontmoetingsdag gaat door in het Brandweermuseum in Aalst.


Programma

12.00 uur: Ontvangst met broodjeslunch

13.00 uur: Verwelkoming | Sanne Van Bellingen (ETWIE) en Johan Vencken (Brandweermuseum)

13.30 uur: De verwerving en restauratie van de stoombrandspuit van Beduwé | Pieter Verhoeven (Directeur Karrenmuseum Essen)

In het voorjaar van 2018 schonk Engie Fabricom een stoombrandspuit van de Luikse firma Beduwé aan het museum. Dit 19e-eeuwse voertuig illustreert de gestage overgang van de door paarden getrokken wagen naar gemotoriseerd vervoer. Het vormt een combinatie van een wagen, een stoommachine en een brandweerspuit. De stoombrandspuit kan worden beschouwd als een 'sluitstuk' binnen de collectie van het Karrenmuseum

14.00 uur: Het verhaal van het Nationaal Brandweermuseum Nederland | Henk de Nooijer (Collectie Nationaal Brandweermuseum)

In Hellevoetsluis bevindt zich sinds de jaren 1960 het Nederlands Nationaal Brandweermuseum. Het behoud en beheer van de collectie wordt bijna volledig verzorgd door vrijwilligers.

14.30 uur: De ‘circle of life’ van het brandweererfgoed

  • Joost Vanhessche (Fokus 100) over het ‘circuit’ dat het brandweermateriaal aflegt van bij de verwerving en ingebruikname door de brandweer tot het buitengebruikstelling.
  • Lieze Neyts (Erfgoedcel Zuidwest) over de inventarisatie en de herbestemming van de collecties van de kazernes te Deerlijk en Vichte.

15.00 uur: Rondleiding in het Brandweermuseum door de vrijwilligers

16.00 uur: Drink en netwerk

17.00 uur: Voorzien einde

 

Locatie

Brandweermuseum Aalst, Industrielaan 23 B, 9320 Erembodegem
 

Prijs

Gratis

Inschrijven kan tot uiterlijk 18 januari via de website van ETWIE.

Meer info: sanne@etwie.be