U bent hier

Masterclass waarderen religieus erfgoed

28/02/2019 - 10:00

Op 28 februari organiseert FARO in samenwerking met het CRKC en het provinciebestuur Oost-Vlaanderen een masterclass over het waarderen van religieus erfgoed met het oog op de herbestemming van een kerkgebouw.
 

Wat?

Door het wijzigende parochielandschap is de toekomst van vele kerken onzeker. Sommige krijgen naast de religieuze functie ook een nevenbestemming, of worden volledig herbestemd. Dat heeft niet alleen gevolgen voor het gebouw, maar ook voor het roerend erfgoed dat in de kerken wordt bewaard. Vaak kunnen niet alle objecten ter plaatse blijven.

Hoe gaan we op een verantwoorde manier om met het onderzoeken, waarderen, selecteren en herbestemmen van dit kwetsbare erfgoed dat vaak heel veel betekenissen in zich draagt?

Het CRKC ontwikkelde samen met de Provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen een stappenplan voor het waarderen, selecteren en herbestemmen van roerend religieus erfgoed in parochiekerken in Vlaanderen. Het stappenplan is volledig online beschikbaar op de website www.stappenplanreligieuserfgoed.be.
 

Voor wie?

Deze masterclass is bedoeld voor trajectbegeleiders van het waarderen van religieus erfgoed in het kader van een herbestemming, met name professionals werkzaam in de erfgoedsector.

De deelnemers ontdekken de finesses en de opbouw van het stappenplan, hoe ze best een traject begeleiden, hoe ze de focus op het gewenste eindresultaat kunnen houden, hoe om te gaan met groepsdynamieken en actoren, praktische tips & tricks.  
 

Door wie?

Annemie van Dyck (CRKC) en Bert Van der Veken (provinciebestuur Oost-Vlaanderen) werkten beiden mee aan het stappenplan en hebben intussen heel wat ervaring opgebouwd met het waarderen van religieus erfgoed.
 

Programma

Aanvang: 10.00

Einde voorzien omstreeks 15.00 uur


Locatie

FARO, Priemstraat 51, 1000 Brussel
 

Prijs

Gratis
 

Deelnemers

Max. 15 deelnemers

Inschrijven kan via het formulier op de website van FARO.