U bent hier

Masterclass waardemanagement voor collecties - FARO Plus

04/10/2019 - 10:00

Stelt u zich de volgende vragen:

  • Waarom bewaart u wat u heeft?   
  • Waarin schuilt de waarde van de collectie? 
  • Waar liggen de kansen voor de ontwikkeling van waarde? 
  • Waar dreigen waardeverliezen? 

En welke acties geven u de meeste waarde voor uw geld? Deze masterclass reikt u een handige tool aan om deze vragen in een waarderingstraject te beantwoorden. We vatten dit onder de titel: ‘waardemanagement voor collecties'.
 

Over de methode

Waardemanagement voor collecties is een methode die vertrekt van een waardering (bij voorkeur voor een gehele collectie, op deelcollectieniveau) en een quickscan (een snelle risicoanalyse volgens de tien schadefactoren). Deze methode verbindt deze gegevens aan de prioriteiten van de vier basisfuncties van cultureel-erfgoedwerking, namelijk verzamelbeleid, behoud en beheer, publiekswerking en onderzoek.

De analyse eindigt met een echte return-on-investment. Met andere woorden: de acties die voor uw organisatie de meeste ‘winst’ opleveren. Winst als in: waarvan uw organisatie het meest gebaat is. Het gaat dus niet zozeer om een financiële analyse, maar eerder om een analyse op basis van de waarden en troeven in de collectie, de meest prioritaire acties die u eraan koppelt en de voordelen ervan voor uw organisatie. 

Meer informatie vindt u via deze link.

Op basis van een case krijgen we stapsgewijs deze methode onder de knie. Er is uiteraard ook volop ruimte voor discussie en vragen. Kortom: mis deze masterclass niet. In deze methode komen alle aspecten over cultureel-erfgoedwerking samen!
 

Over de lesgevers

Agnes Brokerhof paste deze methode toe in het British Museum (met Anna E. Bülow) en in het stadsarchief Amsterdam (met Janien Kemp). Brokerhof is senior onderzoeker en adviseur aan de Rijksdienst Cultureel Erfgoed Nederland. Ze studeerde chemie en kunstgeschiedenis en specialiseerde zich in de preventieve conservering en collectierisicomanagement. Ze werkt samen met de grondleggers van de preventieve conservering, waaronder Stefan Michalski (Canadian Conservation Institute) en Robert Waller. Op haar palmares staat een indrukwekkende lijst van publicaties, stuk voor stuk heldere en praktisch toepasbare handleidingen over preventieve conservering. Sinds geruime tijd focust ze zich eveneens op de waardering van roerend cultureel erfgoed. 

Dr. Anna Bülow is Hoofd Collectiebeheer bij het Stedelijk Museum Amsterdam. Ze is opgeleid als boekbinder in Duitsland en als papierrestaurator in Zwitserland en is afgestudeerd in Conservation Research aan de Queen’s University in Kingston, Canada. Na haar promotie aan de De Montfort University in Leicester, UK, in 2002, werkte ze als Head of Preservation bij The National Archives, UK, waar ze risicomanagement voor collectiezorg introduceerde. Van 2013 tot 2019 was ze Head of Conservation bij het British Museum. Haar interesse ligt bij het ontwikkelen en implementeren van strategieën voor collectiezorg op basis van waardemanagement en risicomanagement.

Doelgroep: Iedereen die een waarderingstraject wil koppelen aan prioriteiten in verband met behoud, verzamelbeleid, publiekswerking (onder andere digitalisering) en onderzoek.
 

Praktisch

4 oktober 2019, 10.00 - 17.00 uur

Locatie: FARO, Priemstraat 51, 1000 Brussel
Lesgevers: Agnes Brokerhof en Anna Bülow
Prijs: 75 euro
Max. 20 deelnemers
Inschrijven kan via het formulier op de website van FARO.