U bent hier

Lancering Collectieportaal UGent

28/11/2017 - 20:00

Een Tasmaanse buidelwolf, een duimpiano, een verzameling spiraaltjes, studentenarchief, dialectopnames, een maquette van het Pantheon, … Het is een greep uit de waaier van één miljoen voorwerpen en archiefstukken die de Gentse universiteit doorheen haar 200-jarig bestaan verzamelde. Hoog tijd om dit fraaie erfgoed in the picture te plaatsen en te delen met het publiek.

In het collectieportaal worden deze archieven en voorwerpen voor het eerst virtueel samengebracht en gelinkt. Aan elkaar, maar ook aan historische gebouwen, prachtige verhalen, professoren en studenten, enz. Zo ontstaat een heus informatienetwerk van roerend én onroerend, materieel én immaterieel erfgoed. Bovenal willen we iedereen uitnodigen om aan dit portaal te participeren, en naar de toekomst toe het UGent-erfgoed mee te bestuderen, te verrijken én betekenis te geven. Iedereen UGent!


Programma

20u:
-       Verwelkoming
-       ‘Erfgoed in Vlaanderen’ door Bart De Nil, Faro – Vlaams steunpunt voor cultureel Erfgoed en Marina Laureys – afdelingshoofd Cultureel Erfgoed bij het Departement Cultuur, Jeugd en Media van de Vlaamse Gemeenschap
-       Toelichting over het Academisch Erfgoed UGent door Jeroen Vanden Berghe, logistiek beheerder UGent en directeur GUM
-       Opzet Collectieportaal UGent door Isabel Rotthier, archivaris UGent
-       DoorLOOP collectieportaal in 42 min ahv filmpjes en cases:

  • prof. D. Adriaens / D. Verschelde (UGent), “van evolutietheorie tot erfgoed”
  • Natalie Ortega Saez (UAntwerpen): “academisch erfgoed van onder het stof…”
  • prof. P. Goetghebeur (UGent), “op zoek naar tropische planten of: de effecten van een 19de-eeuwse expeditie op de biodiversiteit van vandaag”
  • prof. Steven Verstockt (UGent): "Projectie van historische beelden in het straatbeeld van vandaag"
  • studentenbeheerder Pieter De Pauw, “Het studentenleven. Rijk en gevarieerd? Toon het ons!”


-    Plechtig slotwoord (STARTschot) voor het publiek door prof. Rik Van de Walle, rector

21u: Receptie en demo’s ahv objecten

Organisatie: Archief UGent en Gents Universiteitsmuseum 

Datum: 28/11/2017, 20-23u

Plaats: Aula, UGent

Inschrijven kan hier