U bent hier

Inspiratiedag 'Op handen gedragen' | Het zevende jaar in Hasselt

20/08/2017 - 09:30

In augustus 2017 gaan in Hasselt de zevenjaarlijkse Virga Jessefeesten door. De Virga Jesseommegang trekt vier keer door de stad. In het kader hiervan vindt op zondag 20 augustus een inspiratiedag 'Op handen gedragen' plaats voor organisatoren en vrijwilligers van processies. Door het samenbrengen van deze mensen en het uitwisselen van kennis en ervaringen wil 'Op handen gedragen' het processiegebeuren in Vlaanderen verder versterken.

In de voormiddag wordt het project ‘Op handen gedragen’ voorgesteld en een geactualiseerde inspiratiebrochure, een handig instrument met tal van praktische tips en inspirerende voorbeelden voor wie met het erfgoed van processies aan de slag wil gaan. Enkele praktijkvoorbeelden worden meer in detail bekeken. Daarna krijgt u de kans om een exclusieve blik achter de schermen te werpen bij het Virga Jessecomité, waar op dat moment de laatste voorbereidingen voor de ommegang getroffen worden.

Na de lunch maakt u kennis met het rijke erfgoed van de Virga Jessefeesten en de manier waarop dit gekoesterd wordt. U bezoekt de tentoonstellingen ‘Virga Yes divers’ en ‘Mirakel en Monstrans’ in Het Stadsmus. Tot slot woont u de Virga Jesseommegang bij vanop de tribune.

Iedereen die processies en hun erfgoed op handen draagt, is van harte welkom!
 

Programma
 

9.30 u. Onthaal
10.00 u.

Welkomstwoord

'Op handen gedragen': een inspiratie voor uw processie-erfgoed
Julie Aerts (CRKC) en Joris Colla (KADOC-KU Leuven)

Inleiding op de Virga Jesseommegang
John Martens (Virga Jessecomité)

11.15 u. Bezoek achter de schermen bij het Virga Jessecomité
12.15 u. Broodjeslunch
13.15 u.                                                              

Bezoek aan twee expo's in het Stadsmus:

  • Mirakel en MonstransHet verhaal van een Vlaams topstuk vertrekt van de oudste monstrans ter wereld. Eeuwenlang werd het mirakel van de bloedende hostie (1317) daaron bewaard in de abdij van Herkenrode. De bloeiende verering van het mirakel in onze streken, met o.a. de jaarlijkse Sacramentsprocessie, leidde uiteindelijk tot de instelling van Sacramentsdag in de hele kerk. 
  • Virga Yes Divers focust op de beleving van de Virga Jessefeesten vandaag en slaat een brug naar diverse Hasselaren. Vanuit verschillende culturen en levensbeschouwingen participeerden zij aan de Virga Jessefeesten. Dat boeiende traject resulteerde in een interviewexpo, een kleurrijke versiering en een fototentoonstelling.
15.00 u. Bijwonen van de Virga Jesseommegang (vanop de tribune)
17.00 u. Receptie

De inspiratiedag is een gezamenlijk initiatief van de partners van ‘Op handen gedragen': LECA | Landelijk Expertisecentrum voor Cultuur van Alledag, CRKC | Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur en KADOC-KU Leuven | Documentatieen Onderzoekscentrum voor Religie, Cultuur en Samenleving. Onder de noemer ‘Op handen gedragen’ bundelen deze drie erfgoedorganisaties hun expertise over processiecultuur. De dag wordt georganiseerd in samenwerking met Het Stadsmus, de Stad Hasselt en het Virga Jessecomité.
 

Praktisch
 

Wanneer: zondag 20 augustus 2017, van 9.30 tot 17 uur.
Waar: UHasselt, Campus Oude Gevangenis, Martelarenlaan 42, 3500 Hasselt
Prijs: € 25 per persoon
Inschrijven:  Inschrijven vóór 6 augustus 2017 met vermeldingen van uw naam en organisatie. Per mail naar info@ophandengedragen.be of 016 32 35 00.

Uw inschrijving  is definitief na betaling. Gelieve het bedrag (€ 25 p.p.) te storten op rekeningnummer BE09 2300 7277 3157 van CRKC met vermelding van de namen van de deelnemers waarvoor u betaalt en ‘Inspiratiedag Hasselt’.