U bent hier

Gewikt en gewogen. Vlaanderen waardeert cultureel erfgoed

26/03/2019 - 09:00

Op 26 maart organiseren het Departement Cultuur, Jeugd en Media en FARO een studiedag over het waarderen van cultureel erfgoed in Vlaanderen.
 

Wat voorafging

In 2015 vond de studiedag Niet al goud wat blinkt. Waardering, selectie en afstoting van erfgoedcollecties plaats in het Erfgoedcentrum LAMOT in Mechelen. Deze studiedag was het startpunt van een intensief leertraject over waarderen in Vlaanderen. In 2016 startte FARO met een werkgroep waarderen, inventariseerde de kennis, de noden en de behoeften in de erfgoedsector, schreef basisnormen rond het kwaliteitsvol waarderen uit en stelde een toolbox op om geïnteresseerden op weg te helpen met nuttige info en tips. Daarnaast lanceerde het Departement Cultuur, Jeugd en Media een subsidiereglement voor pilootprojecten waarderen. Zesentwintig organisaties kregen hierbij de kans om met extra middelen bijzondere waarderingstrajecten te realiseren en hierbij praktijkervaring op te bouwen die de erfgoedsector verder helpt.
 

Tijd voor een balans

Drie jaar later is het tijd om terug te blikken en een stand van zaken voor te stellen over het waarderen van cultureel erfgoed in Vlaanderen. Op 26 maart brengen we de erfgoedsector samen in Brussel met een dagvullend programma over deze thematiek. Eerst worden de nieuwste ontwikkelingen op het vlak van waarderen voorgesteld. Hierna delen de pilootprojecten hun ervaringen. We sluiten de studiedag af met een aantal debatten, waarbij de deelnemers essentiële vraagstukken over het waarderen bespreken en advies bezorgen aan het beleid. 
 

Praktisch

26 maart 2019, 9.30 uur -17.00 uur, Brussel, Herman Teirlinckgebouw

Deelname is gratis. Meer informatie over het programma volgt vanaf midden februari. Vanaf dan kan u ook inschrijven. Zet deze studiedag alvast in uw agenda! Blijf op de hoogte via deze website of via de Twitter-accounts van FARO en van het Departement CJM. Hashtag: #erfgoedwaarderen