U bent hier

Het virtuele depot

Het virtuele depot

De beste sleutel tot een collectie is de catalogus. Het toegankelijk maken van de catalogus op het internet was 10 tot 15 jaar geleden niet vanzelfsprekend. Inmiddels wordt het verwacht van elk (gesubsidieerd) museum. Ook archieven en erfgoedbibliotheken zijn beter online doorzoekbaar.

Lijst van deelnemende organisaties op Erfgoedinzicht.be

Veel musea bieden op hun website de mogelijkheid aan om door de collectie te browsen.

Dankzij de provinciale initiatieven www.erfgoedinzicht.be en www.erfgoedplus.be worden zeer diverse erfgoedcollecties gezamenlijk op het web gepresenteerd. De erfgoeddatabanken, waaronder ook Donnet, worden sinds 2018 voortgezet door het Departement Cultuur, Jeugd en Media. Deelname aan deze databanken stimuleert collectiebeheerders om hun registratie te stroomlijnen en bezoekers, studenten en onderzoekers om in de verzamelingen te snuisteren. Ze kunnen eventueel een reactie achterlaten en nieuwe informatie melden.

Heel wat erfgoedcellen presenteren fotocollecties van particulieren, heemkringen en andere erfgoedbeheerders op beeldbanken. De foto's bereiken een breed publiek en bezoekers van deze beeldbanken worden aangespoord om ook hun foto's uit de doos te halen, te digitaliseren en te delen met andere geïnteresseerden.

Vlaamse Erfgoedbibliotheken ontsluiten hun collecties via www.flandrica.be. Hier zijn onder andere hoogkwalitatieve beelden te bekijken van Vlaamse topstukken, die omwille van preventieve conservatie weinig tentoongesteld worden.

Conservatoren van de Historic Royal Palaces in Engeland maakten een reeks filmpjes over geheime schatten in het depot, om ze zichtbaar te maken en tegelijk de kennis van de conservator te delen (zie hieronder).

Het Centraal Museum in Utrecht beschikt over een rijke textielcollectie, die nauwelijks getoond kan worden in de museumzalen. Naast de tentoongestelde objecten vind je er een filmpje van de textielconservator die haar favoriete collectiestukken uit het depot haalt en showt.

Ook een gecontroleerde inkijk in een depot of een restauratieatelier is perfect te realiseren op een website. The Walters Art Museum heeft een van de oudste restauratieateliers (1934) in de V.S. Met een 'Conservation Window', aangekondigd in de museumkalender, kun je in de vier restauratieateliers naar de restaurateurs kijken die op dat moment aan het werk zijn. Meteen krijg je als bezoeker van de website een pak informatie mee over wat een restaurateur zoal doet. Een gelijkaardig voorbeeld biedt het conservation center van het Smithsonian American Art Museum in Washington D.C. met video's en blogs.

Het Rijksmuseum in Amsterdam was een pionier in het openstellen van kwaliteitsbeelden van de collectie als open data op grote schaal. Webbezoekers kunnen in de Rijksstudio creatief met deze beelden aan de slag of kunnen drukwerk met hun favoriete kunstwerk bestellen.

Met het project 'Wiki Loves Heritage' in het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018 werd het publiek zelf gestimuleerd om foto's van erfgoed als open data beschikbaar te stellen op Wikimedia Commons, waardoor kunst en erfgoed nog breder toegankelijk worden dan via de eigen data- en beeldbanken.

Erfgoedplus
Erfgoedinzicht

Secrets of the Stores

Laatst gewijzigd op 16/06/2020