U bent hier

Het open depot

Het open depot

Een open depot biedt bezoekers effectief toegang tot (een deel van) het depot. Het fysiek openstellen van het depot of een deel ervan maakt meer en meer deel uit van ingrijpende verbouwingen of nieuwbouwmusea.

Enkele voorbeelden:
 
  • Het Kijkdepot van het MAS in Antwerpen is permanent toegankelijk. De klimaatomstandigheden zijn er gecontroleerd en de bezoeker ontdekt er het resultaat van 200 jaar verzamelen in Antwerpen. Het veiligheidsaspect wordt opgevangen door het aanraken van de voorwerpen onmogelijk te maken (glas, metalen raster).
  • Ook het SteM in Sint-Niklaas heeft een publiek toegankelijk depot en organiseert er rondleidingen of open depotdagen. De bezoekers zien er de archeologen aan het werk en ontdekken zo dat archeologie veel meer is dan opgraven.  
  • In de Huysmanhoeve in Eeklo wordt het Regionaal Depot Meetjesland ondergebracht. De proefopstelling van de landbouw- en ambachtelijke collectie van het voormalige Heemmuseum toont aan het publiek verschillende aspecten van een registratie- en depotbeleid en bereidt het definitieve depot voor. Eigenlijk gaat het om een halfopen depot: men heeft een middenweg gezocht tussen een aantrekkelijke presentatie en een depotopstelling.
  • Het Erfgoedcentrum in Ename houdt de deuren van de depotruimte gesloten voor het publiek, maar brengt in de bezoekersruimte een mooi overzicht van wat depotwerking inhoudt. De weg die een museumobject in het depot aflegt, wordt er op panelen geïllustreerd: registreren, reinigen, verpakken. De bezoeker ziet bovendien de medewerkers aan het werk in de werkruimte. Rondleidingen zijn mogelijk en een educatieve activiteit is in voorbereiding. (zie 3. Het educatieve depot)
  • In het kader van de The Campaign for Drawing, een wereldwijde campagne die mensen weer aan het tekenen wil zetten, worden in museumdepots tekenworkshops georganiseerd. Deelnemers krijgen toegang tot het depot om er een tekenles bij te wonen en zich daarbij te laten inspireren door minder bekende collectiestukken.
  • In het MSK Gent kijken museumbezoekers binnen bij het team dat het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck restaureert. Op een vaste middag in de maand kun je intekenen voor een gesprek met de restaurateur en krijg je meer uitleg bij de werkzaamheden van de afgelopen weken.
Kijkdepot MAS
Kijkdepot MAS
Kijkdepot STeM
Depotopstelling in presentatie STEM
Depotopstelling in presentatie STEM
Detail van depotopstelling in presentatie STEM
Proefopstelling open depot Huysmanhoeve Eeklo_luik ambachten
Inkijk in depot en werkruimte Depot Erfgoedcentrum Ename
Restauratie Lam Gods in KMSKA_Cobra
Laatst gewijzigd op 27/03/2018