U bent hier

Het onderhoud van gepolychromeerde objecten

Het onderhoud van gepolychromeerde objecten

Wat kun je zelf en wat moet je overlaten aan een gekwalificeerde restaurator bij het onderhoud van polychromie? Je leest het hier.

Auteur: Stefaan De Vlieger, 2016

Polychromie na reiniging door restaurator. Retabel hoofdaltaar Kluizen  © A-C Olbrechts

TIPS

  • Bekijk eerst zorgvuldig de polychromie en controleer of ze nergens opstuwt, afschilfert of verpoedert. Is dat het geval, laat dan het stof zitten in afwachting van de fixering van de polychromie door een restaurator. 
  • Als de polychromie 'gezond' is, kun je het loszittende stof verwijderen met een zachte borstel waarnaast je de zuigmond van een stofzuiger houdt om het stof op te vangen. Als je die bedekt met een gaas, voorkom je het opzuigen van losse schilfers. Span kleefband rond de zuigmond om bij het botsen geen krassen te veroorzaken. 
  • Het verwijderen van vastgekoekt stof of stof dat is doorgedrongen in een vernis- of andere afwerklaag, laat je over aan een gekwalificeerde polychromierestaurator. 
  • Polychrome objecten reinig je niet actief. Raadpleeg steeds een gediplomeerde polychromierestaurator als je overweegt een object te laten behandelen, bijvoorbeeld wanneer het in bruikleen wordt gegeven voor een tentoonstelling. Zo kan er correct omgegaan worden met het behandelen van de polychromie. Rond het object kun je de ruimte zelf onderhouden om ophoping van stof en vuil onder en naast het object te vermijden.
  • Bij het zelf reinigen van de polychromie loop je het risico onomkeerbare schade aan te brengen. Loszittende polychromie kan verloren gaan, verf beschadigd raken en watergevoelige oppervlakken en bladgoud kunnen afgewreven worden door het gebruik van de verkeerde materialen en middelen. Er bestaat geen kant-en-klaar middel voor het reinigen van polychromie. Laat dat het best over aan gespecialiseerde restauratoren. 
  • In plaats van stof te moeten verwijderen bescherm je het object beter tégen stof. Bedek het indien nodig met een katoenen hoes. Verwijder stof maar elke drie tot vijf jaar: er is steeds een risico op mechanische schade. 
Laatst gewijzigd op 27/07/2016