U bent hier

Het depot en zijn omgeving

Het depot en zijn omgeving

Elk depot staat in relatie tot zijn omgeving, of het nu om een bestaande opslagplaats of een nieuwbouwproject gaat. Het depot kan een onderdeel zijn van een groter geheel, zoals een museum, of het kan een losstaande entiteit zijn. Als depotbeheerder heb je daar niet altijd rechtstreeks invloed op. Een goed begrip van de omgevingsfactoren helpt om hun invloed op je collecties te beperken.

Een bestaande ruimte als depot inrichten biedt voordelen. Je kan de omgevingsfactoren op voorhand meten en de inrichting daarop afstemmen. Structurele problemen met een bestaande locatie zijn dan weer moeilijk te verhelpen zonder ingrijpende aanpassingen.

Een nieuwbouwproject heeft in principe alles in zich om alle facetten van het depot en zijn inplanting in de omgeving correct te kunnen inschatten. Alles hangt af van de fase in het bouwproject waar je als depotbeheerder bij wordt betrokken. Hoe vroeger je aan de (teken)tafel aanschuift, hoe beter.
 

DOEN

 • Wees je bewust van de omgeving waar je depot is/wordt ingericht. Tracht daarbij zo veel mogelijk objectieve gegevens te verzamelen. Roep het advies in van bouwkundigen, interieurspecialisten, consulenten enz.
 • Schat het plaatselijke klimaat correct in met de beschikbare gegevens. Een lokale amateur-weerkundige helpt je ongetwijfeld aan de nodige informatie.
 • Kies voor een locatie die niet al te ver ligt van het museum, de onderzoeksruimte, het restauratieatelier...
 • Gebruik aangepaste bouwtechnieken in gebieden met een verhoogd risico op aardbevingen en/of aardverschuivingen.
   

AFWEGEN

 • Een locatie vlak bij een grote verkeersader biedt voordelen, maar let op de trillingen die het verkeer veroorzaakt.
 • Schat het potentiële schaderisico door omvallende hoge bomen of masten juist in.
 • Onderzoek hoe de omgeving duurzaam ten dienste kan staan van het depot en de collectie. Wind en zonlicht benut je voor het opwekken van energie. De ondergrond laat zich het best inschakelen bij het energiezuinig beheersen van de binnentemperatuur.
   

LATEN

 • Vermijd een inplanting in de nabijheid van militaire installaties, industriële sites, luchthavens of andere zones met een verhoogd veiligheidsrisico.
 • Neem geen bestaande ruimtes als depot in gebruik zonder dat je over voldoende middelen beschikt om de invloed van de omgevingsfactoren te temperen.
 • Vermijd een inplanting op erg afgelegen plaatsen. Die zijn doorgaans moeilijker bereikbaar voor de depotmedewerkers. Ook de transportkosten van collectiestukken lopen hierdoor snel op. En zo'n ligging verhoogt de reactietijd van de hulpdiensten. Er is tot slot onvoldoende sociale controle door de buurt.
 • Weer plantengroei die reikt tot vlak tegen het depotgebouw. Zo werp je een extra barrière op tegen schadelijke dieren, groot en klein, die mogelijk de weg naar je depot vinden.
 • Mijd terreinen met een onstabiele ondergrond, historisch vervuilde bodem of waterzieke gronden.

TIPS & TRUCS

Laat voor je (nieuw)bouwproject de watertoets maken. 

Het bedrijventerrein als depotlocatie
Laatst gewijzigd op 27/03/2018