U bent hier

Het bewaren in depot van gepolychromeerde objecten

Het bewaren in depot van gepolychromeerde objecten

Waarmee moet je rekening houden als je een gepolychromeerd object in depot bewaart? 

Auteur: Stefaan De Vlieger, 2016

 • Als er in het depot veel stofverplaatsing is en de beelden passen niet in een rek, bescherm je ze het best met afdekmateriaal. Gebruik niet om het even welk materiaal: plastics kunnen weekmakers bevatten die bij veroudering aan de polychromie vastkleven en/of schadelijke emissies vrijgeven. 
  Lees hierover meer in het hoofdstuk Collectiebeheer - de 10 schadefactoren - verontreiniging.
  Als ze niet voldoende ventilatie toelaten, zorgen plastics en andere materialen voor een ongunstig microklimaat en kan er schimmelvorming ontstaan. 
  Ongebleekt katoen (bv. baalkatoen) is geschikt en laat voldoende ventilatie toe. Je kan het ook hergebruiken en wassen als het stoffig is.

 TIPS EN TRUCS

 • Probeer polychrome objecten te bewaren in afgeschermde rekken. Zo belandt er geen stof op de objecten.
 • Plaats zwaardere en grotere objecten onderaan op de rekken en lichtere bovenaan. 
 • Plaats objecten nooit rechtstreeks op de grond. Je kan een zwaar of groot object bijvoorbeeld op een pallet bewaren; zo is het beschermd tegen eventuele waterschade bij het poetsen van de vloer van het depot. Je kunt het pallet ook gebruiken bij het verplaatsen van het object. 
 • Verwijder bij het verplaatsen steeds het beschermingsmateriaal. Anders loop je het risico het object te beschadigen aan de fragiele onderdelen.
 • Zorg ervoor dat de gegevens over het object vooraan op de folie of op de doek over het object geschreven zijn. Of bevestig een identificatiefiche aan de buitenzijde van de afdekking. 

 

Laatst gewijzigd op 27/07/2016