U bent hier

Hanteren en verplaatsen van stenen voorwerpen

Hanteren en verplaatsen van stenen voorwerpen

Hoe neem je een stenen voorwerp vast? En hoe verplaats je een stenen beeld, dat vaak heel zwaar is? Tips vind je hier. 

Auteur: Linda Temmink, 2016

Takelen van een groot stenen voorwerp ©foto Linda Temmink IPARC/België

Hanteren

 • Bij het hanteren van stenen objecten is het heel belangrijk dat je schokken en botsingen voorkomt. Dit doe je door het object op een laagje Ethafoam® te plaatsen als je het verplaatst. 
 • Voor langdurige opslag van een rechtopstaand langwerpig object is het beter geen Ethafoam® onder het object te plaatsen. Dit kan zorgen voor onstabiliteit. Je plaatst het object eerst op Ethafoam® op het rek, vervolgens til je het een beetje op, verwijdert een collega de Ethafoam® en vervangt het door zuurvrij karton.
 • Voor objecten die breder zijn dan dat ze hoog zijn mag de Ethafoam® eronder blijven liggen.
 • Tijdens het hanteren is het dragen van handschoenen een must. Bij kleinere objecten volstaan nitrilen handschoenen. Latex scheurt te makkelijk. Bij grotere objecten kies je voor handschoenen met rubberen antislip op de handpalm. Ga voor een lichte kleur zodat je beter ziet of ze schoon zijn. Maar elk object moet afzonderlijk bekeken worden met als stelregel: veiligheid eerst.

Verplaatsen

 • Je verplaatst een object bij voorkeur rechtop. Maar soms is het veiliger het toch te kantelen of plat te leggen. 
 • Kijk altijd goed waar je het object kunt vastpakken. Neem het niet vast aan uitstekende onderdelen, zoals handen. Zet geen druk op dunne delen. 
 • Als een mensfiguur verplaatst moet worden en het is beter dat horizontaal te doen, ondersteun dan de schouders en neem het object nooit bij het hoofd vast. De nek is een versmalling en daardoor een zwakkere plek in het beeld. 
 • Vermijd lange manuele verplaatsingen. Zet of leg het object zo snel mogelijk op een karretje of pallet. 
 • Is het veiliger het object liggend te verplaatsen? Ondersteun dan de holtes met ethafoam of zandzakjes, zodat er geen puntbelasting ontstaat.
 • Tyvek® of Japans papier beschermt het oppervlak van de steen maar tijdens een verplaatsing kan dit verschuiven. Dat geldt vooral voor zwaardere en/of grotere objecten. Als je denkt dat die kans bestaat, is het veiliger de bescherming eraf te halen. Zo verminder je het risico dat het object uit je handen valt omdat de verpakking verschuift.

 • Staat een object op karton of Ethafoam® op het rek en heb je een karretje of transpallet die je in hoogte kunt aanpassen? Schuif het object dan voorzichtig samen met het karton of de Ethafoam® op de kar/pallet. Niet schommelen of wandelen met het beeld: dat veroorzaakt schokken die microbarsten kunnen veroorzaken.
 • Is een object te zwaar? Laat het staan en roep de hulp van specialisten in. Zij hebben geschikt materiaal en ervaring met het verplaatsen van waardevolle zware breekbare objecten. Het beeld komt op die manier veilig op zijn plek en jij bezeert je rug niet. 

  TIPS & TRICKS

Bij het verplaatsen van een stenen object neem je de volgende stappen in acht:

 1. Controleer voorzichtig of je het object kunt tillen. 
 2. Zorg dat je met twee (of meer) bent en bereid de verplaatsing goed voor. Overloop samen de stappen die je gaat zetten, zodat niemand voor onverwachte handelingen komt te staan.
 3. Zet het object altijd op Ethafoam® neer. Dat vangt de schok van het neerzetten op. 
  Bij zwaardere objecten is het beter de dikte van het schuim te beperken tot max. 1cm. Door het gewicht kan het schuim aan één kant langzaam inzakken waardoor het beeld kan omvallen. 
 4. Je draagt uiteraard altijd handschoenen.
  En houd in gedachten dat wie niet sterk is slim moet zijn. Het is altijd beter om materiaal en gereedschap te gebruiken voor het verplaatsen dan met brute kracht te werken. 
 5. Het beste is een stenen object altijd verticaal te verplaatsen. Ook als het gaat om een blad of plaat, vervoeren we het net zoals een glasplaat verticaal. Dan is er minder risico op breuk.


transport 

 • Voor het transport worden dezelfde richtlijnen gevolgd als beschreven onder hanteren en transporteren.
 • Verplaats een object altijd verticaal. Een beeld zoals het bedoeld is om tentoongesteld te worden, een plaat verticaal, zoals glas.
 • Voor het transport van kleine objecten volgen we de richtlijnen zoals aangegeven in het hoofdstuk hanteren en transporteren.
 • Voor het transport van grote en/of zware objecten schakel je altijd een specialist in. Zij hebben het geschikte materiaal en de knowhow.
 • Bij heel fragiele objecten worden soms speciale kisten vervaardigd die de schokken tijdens het transport opvangen.
Nitril handschoen
Handschoenen met rubberen handpalm
Stenen beelden verpakt in kratten voor transport door gespecialiseerde firma ©A-C Olbrechts
Stenen beelden klaar voor transport door gespecialiseerde firma, bescherming met noppenfolie met polyethyleenschuimzijde en transportkussens ©A-C Olbrechts
Stenen beeld voor transport: krat, transportkussen en verpakt in noppenfolie met polyethyleenschuimzijde, kleefband tegen bewegen ©A-C Olbrechts
Vastzetten sangels ©A-C Olbrechts
Harde verpakking ©A-C Olbrechts
Binnenkant harde verpakking natuurstenen plaat ©A-C Olbrechts
Stenen buste na transport ©foto A-C Olbrechts
Laatst gewijzigd op 27/07/2016