U bent hier

Hanteren en verplaatsen metalen siervoorwerpen

Hanteren en verplaatsen metalen siervoorwerpen

Waar moet je op letten bij het hanteren en verplaatsen van metalen voorwerpen? Wat zijn hun zwakke plekken?

HANTEREN EN VERPLAATSEN

  • Draag poedervrije onderzoekshandschoenen in zuiver katoen of nitril om vingerafdrukken te voorkomen. Latex is af te raden: dat geeft zwavel af dat corrosie veroorzaakt. Voor wie dagelijks metalen voorwerpen – een zilveren koffiekan, een vergulde kelk enz. – gebruikt, zijn handschoenen niet erg praktisch.
  • Neem voorwerpen steeds vast met een zuivere katoenen doek en veeg verse vingerafdrukken systematisch onmiddellijk weg met een schone katoenen doek.
  • Neem voorwerpen nooit vast aan de uitstekende delen, zelfs niet aan de handvatten: ze kunnen loszitten of afbreken. Ga vooraf de toestand van het voorwerp na: zijn er zwakke punten, barsten of breuken, los soldeerwerk of losse onderdelen? Til voorwerpen met beide handen op en ondersteun daarbij de onderkant met één hand.
  • Vermijd dat deksels of andere scharnierende delen uitklappen als je voorwerpen omkeert of neerlegt.
  • Loshangende delen mag je met schildersplakband samenhouden, maar niet te lang: al na enkele dagen kan het kleefmiddel het metaal aantasten. Gebruik nooit elastiek of plasticine: ze bevatten zwavel en kunnen lokale corrosie veroorzaken.
Laatst gewijzigd op 17/02/2014