U bent hier

Hanteren en verplaatsen hout en houten meubelen

Hanteren en verplaatsen hout en houten meubelen

Het hanteren en vervoeren van een (zwaar) meubel is een delicate opdracht. Je leest hier hoe je dit goed kunt voorbereiden en hoe je rekening houdt met alle risico's.

Auteur: Peter Taeymans, 2015

Transport in kist transportbedrijf Mobull ©A-C Olbrechts

Het 8-stappenplan van de rubriek Collectiebeheer: Hanteren en transport: 8-stappenmethode is hier ook van toepassing.

STAP 1: BEPAAL DE fragiliteit VAN HET object

 • Werk steeds met propere katoenen handschoenen. Anders laat je vet- en zuurplekken achter, die schade kunnen aanrichten op afwerklagen, metaal, textiel enz.

 • Welke materialen en soorten afwerking zijn er gebruikt en wat is de huidige toestand ervan?

 • Zitten er onderdelen los? (Een poot van een kast die onderaan deels afgebroken is, is niet altijd even zichtbaar.) Zitten er stukjes marquetterie of lijsten los? Zijn er onderdelen verzwakt door houtwormaantasting?

 • Zijn er barsten, spleten, opstuwingen, losse verbindingen enz.?

 • Maar vooral: waar kan ik op een veilige manier - voor het object en voor de diegene die het hanteert - het object vastnemen en manipuleren?
  Draag zoveel mogelijk bij grote structuuronderdelen. Neem bijvoorbeeld een tafel onderaan bij de regel, niet enkel aan het tafelblad. De bepaling van het zwaartepunt is belangrijk en soms is het beter met diverse mensen samen te heffen. 'Weeg' dit grondig af.

 • Draag geen handsieraden bij het transport. Ze kunnen krassen veroorzaken in het oppervlak. 

 

 STAP 2: MAAK EEN Risicoanalyse van het af te leggen traject

 • Neem voldoende tijd om het volledige traject af te lopen en na te gaan of je overal kunt passeren (en hoe).

 • In de rubriek Collectiebeheer: Hanteren en transporteren: Transportmaterialen en hulpmiddelen staan vele voorbeelden van hulpmiddelen die je kunt gebruiken. Opgelet: de zogenaamde 'hondjes' kunnen wegdraaien, ondermeer omdat het meubel onderaan ongelijk is. Maar het zijn vooral putten in de ondergrond die de wieltjes kunnen doen wegdraaien. Een extra persoon die er tijdens het transport mee voor instaat, is niet overbodig.

 

Stap 3: OptimaliseEr HET object en/of HET traject en DE transportmiddelen

 • Je kunt geen transport uitvoeren als er losse elementen aanwezig zijn, zoals los fineer, losse verfschilfers, onstabiele elementen (gebroken poten). Een tijdelijke fixatie is dan noodzakelijk. Laat dit over aan een restauratiespecialist. Het is in dergelijke omstandigheden dat leken de meeste schade aanrichten.

 • Het is ook aan te raden samengestelde kasten te demonteren, een losse kroonlijst af te halen, deuren uit de speunen te haken, laden te verwijderen... Deze ingrepen maken het werk veel veiliger en lichter.

 • Verwijder sleutels.

 • Zorg ervoor dat alle onderdelen zijn genummerd.

 

Stap 4: BepAal DE benodigde bescherming en DE keuze VAN DE verpakking

 • Als je het object door een buitenomgeving verplaatst, bescherm je het het best tegen regen. Vermijd altijd grote klimaatschokken. Tyvek®, DuPont™ is een product dat waterdicht is, ademt en een zacht oppervlak heeft. Het is te verkiezen boven 'noppenplastic'. Gebruik tape nooit rechtstreeks op het object. Als stabilisator in een transportbox kun je blokken ethafoam gebruiken. Naargelang van het type object is het schuim harder of zachter flexibel.

 

Stap 5: VerpakkeN VAN HET object

 • Soms is het beter geen volledige verpakking aan te brengen, omdat je dan exact weet waar je het object kunt hanteren.

 • Je kunt overwegen om krimpfolie te gebruiken. Let erop dat je bij het aanspannen van de folie geen te grote krachten gebruikt en zo lijsten aftrekt of het object samendrukt. Een dergelijke folie houdt alles wel mooi samen, wat vooral handig is bij kasten met laden en deuren zonder slot. Die kunnen tijdens het transport openvliegen.

 • Houd losse onderdelen apart. Laden kun je in de kast houden (als je krimpfolie gebruikt), maar een marmeren blad vervoer je steeds apart (verticaal).

 

Stap 6: HOE Transporteren?

 • Gespecialiseerde firma's weten exact hoe je fragiele objecten het beste inpakt. Ze beschikken over (transport)instrumenten om een object fysiek te stabiliseren. Zij hebben hiervoor gespecialiseerd opgeleid personeel.

 • Opgelet: touw en transportbanden laten sporen achter door de druk, maar vooral door het licht schurende effect bij kleine bewegingen. Gebruik hierbij dan ook steeds een goede bescherming.

 • Gebruik NOOIT de handvaten van een object. De hechtingen zijn na verloop van tijd immers veel te zwak geworden, en soms zijn handvaten puur decoratief. Gebruik steeds de grote constructieonderdelen.

 • Duw of trek meubilair nooit over de grond, ook al staan er wieltjes onder. Vermijd kantelen omdat er dan andere krachten kunnen inwerken op het object.

 • Hef een meubel enkel op aan stevige constructie-elementen, meestal onderaan. Als je bijvoorbeeld de lade eruithaalt, heb je een opening die je als handvat kunt gebruiken. Hetzelfde geldt voor een deur, omdat je ze kunt openzetten. Let wel op: openstaande deuren kunnen openzwaaien en het looppad verbreden. Een extra persoon kan deze deur tegenhouden. Deze methode is enkel te gebruiken om bijvoorbeeld een meubel op een rolplateau te plaatsen. Het is niet de bedoeling er zo mee rond te lopen.

 • Doe als het mogelijk is deuren, laden, klep- of kantelbladen op slot, zodat ze tijdens het transport niet kunnen openvallen.

 • Houd laden bij het transport alleen in het meubel als je ze kunt stabiliseren, bjivoorbeeld als het meubel volledig is ingepakt. Is dat niet het geval, houd ze dan apart. Anders kunnen ze tijdens het transport uit het meubel vallen of openvliegen.

 

Stap 7: Uitpakken en controleren

 • Let er bij het openmaken van het transportmiddel vooral op dat alles nog op zijn plaats is. Dat is ook een goede indicator dat er geen breuken zijn opgelopen. Is dit niet het geval, controleer alles dan zeer grondig. En documenteer alle opgelopen schade.

 

Stap 8: Evaluatie en optimaliseren VAN DE aanpak

 

Laatst gewijzigd op 05/11/2018