U bent hier

Hanteren en verplaatsen gepolychromeerde objecten

Hanteren en verplaatsen gepolychromeerde objecten

Waar moet je op letten wanneer je een gepolychromeerd object hanteert? Hoe maak je het klaar voor transport? Dat lees je hier. 

Auteur: Stefaan De Vlieger

Een gepolychromeerd beeld klaarmaken voor transport © Stefaan De Vlieger

 hanteren en verplaatsen

 • Polychrome objecten manipuleer je met katoenen handschoenen. Vette vingers en vochtige handen kunnen sporen nalaten op watergevoelige oppervlaktes of matte verflagen. Juwelen aan de vingers, horloges en armbanden aan de pols kunnen krassen veroorzaken. Draag ze niet als je polychrome objecten hanteert. 
 • Controleer steeds de conditie van de polychromie van een object voor je het hanteert of verplaatst. Je kunt verlies van polychromie veroorzaken wanneer je een object met opgestuwde polychromie oppakt. Raadpleeg steeds een polychromierestaurator wanneer je opstuwingen van de verflaag vaststelt. Hij zal een tijdelijke noodfixatie of een definitieve fixatie kunnen uitvoeren van de polychromie, zodat er geen risico is op verlies tijdens het hanteren of verplaatsen van het object.  
   

transporteren

 • Kijk eerst na of de polychromie goed vastzit. Is dat niet het geval of zijn er onderdelen los, dan kan het object niet worden verplaatst. Laat de polychromie en losse onderdelen dan voorlopig of definitief fixeren door een gekwalificeerde polychromierestaurator. 
 • Polychrome objecten transporteren of verplaatsen over grote afstand gebeurt het best in een dichte bekisting, in de positie waarin ze zijn opgesteld. Dat zal het minste risico op schade met zich brengen. 
 • Maak altijd een conditierapport voor je het object inkist. Zo kun je de pijnpunten vastleggen en kan men bij het uitpakken het rapport raadplegen om eventuele schade te vermijden.  
 • Til een gepolychromeerd object op door het te ondersteunen aan de onbeschilderde delen of de stevige beschilderde zones. Om rechtstreekse aanraking zoveel mogelijk te beperken leg je het object in een doos, zoals een krat of bak gebufferd met bijvoorbeeld polyethyleenschuim of noppenfolie. Bedek het telkens met zuurvrij zijdepapier om schade door wrijving te vermijden. 
 • Tracht zo weinig mogelijk contactpunten tussen de polychromie en de buffering te hebben. 'Oververpak' het voorwerp niet! plaats vooral buffering in onversierde zones of de minst gevoelige, om het object te ondersteunen en beweging te voorkomen.
 • Voor je de objecten inkist, bescherm je de polychromie door ze in te wikkelen met zuurvrij papier of folie. Op die manier kan het materiaal dat wordt gebruikt bij het inkisten, zoals isolatieschuim of luchtkussenfolie, geen rechtstreeks contact hebben met het polychromieoppervlak en geen sporen nalaten.  
 • Zorg dat het object in de kist niet meer kan bewegen tijdens het transport. Het zou schade kunnen oplopen wanneer het los tegen de wanden van de kist botst. Stop de holtes en lege ruimtes rond het object vol met isolatie en/of een ander zacht materiaal. Zorg wel dat er geen grote druk op de polychromie komt; het object moet gewoon vastzitten. Raadpleeg een restaurator wanneer het gaat om complexe of grote objecten, of laat dit over aan een gespecialiseerde firma.
Buffering in polyethyleenschuim © Stefaan De Vlieger
Gepolychromeerde objecten gewikkeld in zuurvrij zijdepapier© Stefaan De Vlieger
Laatst gewijzigd op 04/07/2016