U bent hier

Eerste hulp bij ongelukken/schade aan gepolychromeerde objecten

Eerste hulp bij ongelukken/schade aan gepolychromeerde objecten

Wat als een gepolychromeerd object valt of het slachtoffer is van wateroverlast? Eerste hulp bij ongelukken in afwachting van een conservatie vind je hier. 

Auteur: Stefaan De Vlieger, 2016

Gepolychromeerde urne: aantasting door insecten en verlies van polychromie © A-C Olbrechts

Breuk

Verzamel bij breuk de stukken, verpak en label ze nauwkeurig. Maak foto's van het ongeval, de verschillende stukken en waar ze oorspronkelijk gepositioneerd zaten op het object. Maak ook foto's van de omgeving, zodat bij de evaluatie conclusies getrokken en maatregelingen genomen kunnen worden om dergelijke gevallen in de toekomst te vermijden. Verlijm gebroken stukken nooit zelf: raadpleeg een gekwalificeerde polychromierestaurator om dat te doen.

Wanneer blijkt dat de polychromie van de stukken heel fragiel is en verloren dreigt te gaan, neem dan onmiddellijk contact op met een polychromiespecialist. Onderneem zelf geen actie. De restaurator zal een fixatie van de polychromie moeten uitvoeren voor er verdere acties kunnen volgen. 


Losse polychromie

Gooi schilfers niet weg, maar houd ze bij in afwachting van een fixering. Ook de kleinste schilfer kan worden gered door een gekwalificeerde polychromierestaurator.


Brand of water

Verplaats bij brand en waterschade onmiddellijk het polychrome object uit de gevarenzone en roep de hulp in van een restaurator. Probeer niet op eigen houtje iets te doen aan de polychromie. Laat de restaurator zijn onderzoek uitvoeren; mogelijk kan de polychromie gered worden. 


Insecten of schimmels

Plaats een object in quarantaine wanneer er een actieve biologische aantasting wordt vastgesteld. Raadpleeg een restaurator of een gespecialiseerde firma om ze te bestrijden.

Achterzijde urne: felle aantasting door actieve kleine klopkever  © A-C Olbrechts
Verlies polychromie stenen grafmonument © A-C Olbrechts
Verzwakt hout door insectenaantasting en verlies polychromie © A-C Olbrechts
Opstuwingen en verlies polychromie © Stefaan De Vlieger
Laatst gewijzigd op 15/05/2019