U bent hier

Lommel – archeologisch depot Museum De Kolonie – Erfgoed Lommel vzw (EVA Stad Lommel)

Type:
 • Depot voor de eigen organisatie
 • Intern depot
 • Herbestemd gebouw
 • Monofunctioneel gebouw
 • Gesloten depot
Omschrijving gebouw en ligging:

Het gebouw is een beschermd monument: een voormalige boerderij van de staatslandbouwkolonie op de Heuvelse Heide in Lommel (nu Kolonie). De boerderij werd net als de overige gebouwen van de landbouwkolonie gebouwd in 1850 en is in 2006-2007 gerestaureerd. Het gebouw ligt midden in een woonwijk en vlak bij het beschermde natuurgebied van de Lommelse vloeiweiden.

Aard collecties:

Archeologische collecties die vooral (vuur)stenen artefacten en aardewerk bevatten. De collecties dateren uit de steentijd en de metaaltijd (brons- en ijzertijd). Ze zijn afkomstig van amateur-archeologen en eigen prospecties en opgravingen.

Periode (ver)bouw(ing):
Gebouwd in 1850. Gerestaureerd in 2006-2007.
Architect:
Jean-Pierre Kemps, Lommel
Kostprijs:
600.000 euro
Soorten ruimtes:

Twee lokalen in het gebouw worden als depotruimte gebruikt. Een derde lokaal kan als werkruimte/studieruimte worden gebruikt.

Werkruimte:

Ongeveer 20 m²

Opslagruimte:

Ongeveer 30 m²

Manier van klimatiseren:
 • Isolatie van het gebouw bij de restauratie in 2006-2007.
 • Zonwering voor de vensters, vooral bedoeld om inkijk te beletten. De vensters liggen aan de noordzijde van het gebouw.
Klimaatzones:

Eén zone: de temperatuur overdag bedraagt ongeveer 20° C en ’s nachts ongeveer 18° C. In de loop van 2016-2017 zal er een nieuwe meetcampagne worden opgezet (cfr. infra).

Brandbeveiliging:

Brandblussers

Depotinfrastructuur:
De inrichting van het depot, de verlichting en de verpakking van de collectie werden in 2015-2016 vernieuwd:

 • Tien modulaire, metalen opbergrekken met legborden en ladenElke opbergrek heeft de volgende afmetingen: hoogte 2000 mm, legborddiepte 500 mm en legbordbreedte 1000 mm. De indeling bij elk van de tien opbergrekken is de volgende: een open vak met bodemlegbord (vakhoogte 368 mm netto), vijf laden met elk een netto vakhoogte van 145 mm, 2 open vakken met legborden met elke een netto vakhoogte van 318 mm. Bovenaan heeft elke rek vanzelfsprekend een toplegbord waarop eventueel ook zal kunnen worden geplaatst. De stabiliteit van de rekken wordt verzekerd door middel van schoorsetten. De draagkracht van elk legbord is 105 kg en van elke schuif 60 kg.
 • Voor de verpakking van de collectiestukken worden dozen uit zuurvrij karton gebruikt. De dozen zijn er in twee complementaire formaten: klein (L 105 mm / B 105 mm / H 52 mm) en groot (vier kleine dozen passen in één grote). Er zijn deksels voor zowel grote als kleine dozen.
Leveranciers depotinfrastructuur:
 • Rekken: Magista Systems, Nijverdal, Nederland
 • Dozen: Regis, Grafschaft-Gelsdorf, Duitsland
Aantal depotmedewerkers:
1 conservator
Uitdagingen en problemen:

Een betere klimaatregeling, zodat ook het aardewerk en de (weinige) metalen voorwerpen optimaal kunnen worden bewaard. Om deze uitdaging aan te pakken zullen eerst gedurende een aantal maanden de temperatuur en relatieve vochtigheid worden gemeten. Op basis van deze meetresultaten kan dan worden bepaald welke maatregelen nodig zijn.

Andere nuttige info:

Studie van de collecties kan steeds op aanvraag.

Contactgegevens:

Ferdi Geerts, ferdi.geerts@erfgoedlommel.be