U bent hier

Conditie bepalen en opvolgen stenen voorwerpen

Conditie bepalen en opvolgen stenen voorwerpen

Benieuwd hoe je de conditie van een steen het best evalueert en wanneer je een restaurator moet raadplegen? Je leest het hier.

Auteur: Linda Temmink, 2016

Gevaarlijke barsten ©Linda Temmink/IPARC, België

Verzanding en afschilfering

Merk je verzanding op, schakel dan een restaurator in om de ernst van het fenomeen en de noodzaak tot ingrijpen te bepalen.

 

Scheuren en barsten

Bij Oude Herstellingen merkten we op dat oude verlijmingen roestende pinnen kunnen bevatten. Als je rond een oude verlijming scheuren ziet, is het belangrijk ze te monitoren. Merk je dat de scheur groter wordt, dan is het tijd om een specialist in te schakelen.
Bij grotere objecten en grotere scheuren kunnen we in zo'n geval een scheurmeter plaatsen. Daarop kan afgelezen worden of de scheur al dan niet groter wordt.
Een alternatief voor kleinere objecten is het nemen van foto’s met een meetlint erbij. Gebruik een flexibel stoffen meetlint om krassen te voorkomen en wees secuur bij het plaatsen van het lint, zodat je kunt zien of de scheur groter wordt.
Deze processen gaan vaak heel traag: om de drie maanden controleren is meestal voldoende.

Merk je op dat een fragment beweegt, roep dan de hulp in van een specialist.

 

Zoutuitbloei

Zie je zouten aan het oppervlak van de steen? Neem er een foto van en verwijder de zouten met een stofzuiger en zachte borstel (alleen mogelijk bij de suikerspinachtige uitbloei). Zo voorkom je dat de zouten opnieuw kunnen oplossen en weer in de steen trekken. Zijn de zouten een week later terug, dan moet er dringend gekeken worden naar het klimaat in het depot. Waarschijnlijk schommelen de luchtvochtigheid en temperatuur te veel en moet er geëvalueerd of hier iets aan veranderd kan worden.

 

Vlekken

Worden vlekken opeens donkerder of groter, schakel dan een restaurator in.  

Verzanding © foto Linda Temmink IParc
Vlekken en zoutuitbloei: contacteer een steenrestaurator ©A-C Olbrechts
Zoutuitbloei en barsten: contacteer een steenrestaurator ©A-C Olbrechts
Vlekken, zoutuitbloei en afschilferende steen: contacteer een steenrestaurator ©A-C Olbrechts
Roestspoor op een kapiteel © A-C Olbrechts
Laatst gewijzigd op 27/07/2016