U bent hier

Bewaren van stenen voorwerpen in depot

Bewaren van stenen voorwerpen in depot

Hoe berg je het best een collectie stenen voorwerpen op? Je leest het hier.

Auteur: Linda Temmink, 2016

natuurstenen bustebeelden onderste legplank compactus©A-C Olbrechts
  • Omdat stenen objecten meestal zwaar zijn maak je gebruik van stevige rekken. De fabrikant van de rekken voorziet normaal gesproken in een maximaal gewicht. Zorg dat dit hoog genoeg is, zodat het rek niet doorzakt.
  • Staan de objecten op metalen platen, leg dan een houten plaat erbovenop om het gewicht te verdelen, zodat er geen puntbelasting op het metaal ontstaat.
  • Als je de objecten kunt wegen, schrijf je het gewicht op de identificatiefiche. Zo kun je uitrekenen hoeveel kilogram er op één plaat staat en hoeveel gewicht het hele rek draagt. Blijf altijd onder het maximale gewicht van het rek. Door het gewicht te noteren ben je ook goed voorbereid als je het object moet verplaatsen. Een portret in marmer kan al snel 40 kilo wegen.
  • Plaats grote objecten altijd onderaan. Het beste is grotere objecten op een pallet te plaatsen. Er kunnen meer objecten op één pallet.
  • Als een object verplaatst moet worden, kan het pallet met een transpallet tussen de rekken worden uitgehaald, zodat je voldoende plaats hebt om het object van het pallet af te halen zonder ermee te moeten schuiven.
  • Zeer grote objecten voorzie je van een pallet waarop ze kunnen blijven staan. Dat maakt een verplaatsing gemakkelijker en vermindert het risico op schade aan de randen onderaan als het object verschoven wordt.
  • We plaatsen stabiele objecten altijd rechtop, zoals het object bedoeld is om tentoongesteld te worden. Reliëfs op legplank, op een vel zuurvrij karton
Bustebeelden op pallet in kunststof
Solide rek met voldoende draagkracht om zware stenen objecten te dragen
Laatst gewijzigd op 27/07/2016