U bent hier

Bewaren in depot hout en houten meubelen

Bewaren in depot hout en houten meubelen

Hoe bewaar je het best meubelen in depot? Hoe bescherm je ze het best om schade en aftakeling te vermijden?

Auteur: Peter Taeymans, 2015

Meubelen Gust de Smet in transitdepot provinciaal Erfgoedcentrum Ename©A-C Olbrechts

Lees hierover het hoofdstuk Bewaren en verpakken en houd ook rekening met onderstaande tips. 

  TIPS & TRICKS

  • Stapel de meubelen/objecten niet op elkaar: door een langdurige belasting kan het draagvlak doorbuigen of kunnen er indrukken worden nagelaten in een afwerklaag.

  • Zorg voor een vlakke ondergrond. Objecten schuin plaatsen of op drie poten zetten (i.p.v. vier) kan op lange termijn schade veroorzaken door kromtrekken of afhangen.

  • Dek af met Tyvek®, zodat stof geen invloed kan hebben. Dit beschermt ook tegen een direct waterlek en tegen zouten uit de muur of het plafond.

  • Plaats een meubel nooit voor lange tijd in een plasticfolie. Bij temperatuursverandering kan er condensatie ontstaan, vocht kan zich lokaal opstapelen en zo verkleuringen doen ontstaan.

    Als je een meubel wil isoleren of in quarantaine plaatsen, bijvoorbeeld bij houtwormaantasting, maak dan een zak in plasticfolie om het meubel in te zetten, zorg ervoor dat er geen contact is met het oppervlak (Ethafoam®-tussenblokken), maak op voorhand een of meer 'vensters' en dicht ze weer af met Tyvek®-folie, die je kunt samenkleven met dubbelzijdige tape. Hierdoor is het klimaat gegarandeerd (vergelijkbaar met het depotklimaat waarin het meubel zich bevindt) omdat Tyvek® damp- en luchtdoorlatend is. De folie is doorzichtig, waardoor je tijdig controles kunt uitvoeren zonder de zak open te maken. De Ethafoam®-blokken zorgen ervoor dat afstand tussen folie en object wordt bewaard. Een uitvliegende houtkever zal zich dan niet door de folie knagen maar in de zak blijven. (Als men kevers aantreft is het noodzakelijk de gepaste maatregelen te treffen, zie de rubriek: Collectiebeheer: Conservatie: De tien schadefactoren: Ongedierte en schimmel: Insecten

  • Plaats een meubel niet te dicht tegen de muur, omdat er dan lokaal een vochtig microklimaat kan ontstaan en er schimmelvorming kan optreden. Een afstand van 5 à 10 cm kan voor genoeg ventilatie  zorgen.

 Zie figuur 1 onderaan op deze pagina: een slecht voorbeeld, waarin zowat alle regels worden overtreden

Figuur 1: een slecht voorbeeld, waarin zowat alle regels worden overtreden ©Peter Taeymans/IPARC, België
Laatst gewijzigd op 05/11/2018