U bent hier

Standaarden

Standaarden

Een 'standaard' is een afspraak over hoe je informatie over een voorwerp vastlegt. Technische standaarden zorgen ervoor dat computersystemen die gegevens uitwisselen elkaar 'begrijpen'. Inhoudelijke standaarden maken dat mensen elkaar begrijpen: ze hanteren dezelfde terminologie.

Het gebruik van standaarden biedt belangrijke voordelen:

  • Het is een maatstaf voor kwaliteit.
  • Het bevordert de eenduidigheid.
  • Het is een garantie voor continuïteit en duurzaamheid. (Als ontsluitingssystemen op elkaar lijken, zijn nieuwe medewerkers sneller ingewerkt. Bovendien is de overstap naar een nieuw computersysteem vaak eenvoudiger.)
  • Het komt de uitwisseling van gegevens en de doorzoekbaarheid ten goede.


CEST
Op de website van CEST vind je de verzameling van cultureel-erfgoedstandaarden. Een standaardenregister met drie ingangen - op naam, type digitaliseringstaak en expertisedomein - geeft een handig overzicht van alle mogelijke erkende afspaken.

Je vindt er ook de CEST-richtlijnen voor de toepassing van standaarden. Een richtlijn helpt je om te beslissen welke standaarden je nodig hebt om jouw digitaliseringsproject met de minimumkwaliteit of de aanbevolen kwaliteit uit te voeren.

Een richtlijn is nog geen handleiding: zoek je een stap-voor-stapprocedure om je door een bepaald digitaliseringstraject te leiden? Ook voor de verschillende handleidingen kan je op de CEST-pagina terecht.

Laatst gewijzigd op 21/02/2017