U bent hier

Zeker bewaren, verpakken en transporteren | Module 4 In goede handen: erfgoed in depots

20/11/2017 - 09:30

Afhankelijk van de karakteristieken en de inrichting van de depotruimte, wordt er vaak beslist om bepaalde objecten/collecties verpakt op te bergen. Bij het verpakken is het belangrijk om rekening te houden met de eigenschappen van de objecten, geschikte verpakkingsmaterialen te gebruiken en microklimaten te voorkomen.

Deze vierde module maakt deel uit van het vormingstraject 'In goede handen: erfgoed in depots', georganiseerd door de depotconsulenten-redacteurs van DEPOTWIJZER.be, een initiatief van de Vlaamse provincies en de Vlaamse Gemeenschapscommissie.
 

Doelgroep

Medewerkers van musea, erfgoedinstellingen en -verenigingen. De opleiding wordt afgestemd op een eerder gevorderd publiek. Een basiskennis en/of zekere mate van ervaring met betrekking tot het behoud en beheer van erfgoedobjecten is aanbevolen.


Doel

Het verhogen van de kennis en praktische vaardigheden bij hen die instaan voor het inrichten en/of beheren van erfgoeddepots. De deelnemers krijgen naast een theoretisch kader ook praktische tips aangereikt.


Opzet

Deze vorming maakt deel uit van een aanbod van 6 modules (elk 1 dag) met betrekking tot depotwerking die samen het vormingstraject 'In goede handen: erfgoed in depots' vormen. Elke module kan afzonderlijk worden gevolgd.


Programma

Afhankelijk van de karakteristieken en de inrichting van de depotruimte, wordt er vaak beslist om bepaalde objecten/collecties verpakt op te bergen. Bij het verpakken is het belangrijk om rekening te houden met de eigenschappen van de objecten, geschikte verpakkingsmaterialen te gebruiken en microklimaten te voorkomen. In deze module zullen we bekijken welke types objecten we op welke manieren kunnen bewaren. Belangrijk is dat we hierbij het onderscheid maken tussen het verpakken van objecten voor de bewaring in depot én voor bescherming tijdens transport. We maken kennis met de verpakkingsmaterialen die hiervoor kunnen worden gebruikt en proberen deze uit aan de hand van enkele casussen. Daarnaast gaan we ook dieper in op het (intern) transport van objecten en bekijken we hoe collectieverhuizingen efficiënt en verantwoord kunnen worden georganiseerd.


Praktisch

20 november 2017, 9u30 – 16u30
FeliXart, Kuikenstraat 6, 1620 Drogenbos

Prijs: 15 euro per module (inclusief broodjeslunch) (wegens administratieve redenen gebeurt de facturatie per module)
Max. 15 deelnemers

Inschrijven via erfgoedloket@provincieantwerpen.be
Annulering kan gratis tot vijf werkdagen op voorhand, daarna wordt het volledige bedrag in rekening gebracht.

Voor meer informatie betreffende de inhoud, contacteer Lien Lombaert, depotconsulent provincie Oost-Vlaanderen:  Lien.Lombaert@oost-vlaanderen.be