U bent hier

Informatiebeheer in je depotwerking | Module 6 In goede handen: erfgoed in depots

04/12/2017 - 09:30

Tijdens deze zesde en laatste module verdiepen we ons in de vraag hoe u het best op de hoogte kan blijven van de omvang, aard, standplaats en toestand van de collectie die u bewaart. Deze informatie wordt best continu bijgewerkt in een collectiebeheersysteem.

Deze module maakt deel uit van het vormingstraject 'In goede handen: erfgoed in depots', georganiseerd door de depotconsulenten-redacteurs van DEPOTWIJZER.be, een initiatief van de Vlaamse provincies en de Vlaamse Gemeenschapscommissie.


Doelgroep

Medewerkers van musea, depots, erfgoedinstellingen en -verenigingen. De opleiding wordt afgestemd op een eerder gevorderd publiek. Een basiskennis en/of zekere mate van ervaring met betrekking tot het behoud en beheer van erfgoedobjecten is aanbevolen.


Doel

Het verhogen van de kennis en praktische vaardigheden bij hen die instaan voor het inrichten en/of beheren van erfgoeddepots. De deelnemers krijgen naast een theoretisch kader ook praktische tips aangereikt.


Opzet

Deze vorming maakt deel uit van een aanbod van 6 modules (elk 1 dag) met betrekking tot depotwerking die samen het vormingstraject 'In goede handen: erfgoed in depots' vormen. Elke module kan afzonderlijk worden gevolgd.
 

Programma

Tijdens deze module verdiepen we ons in de vraag hoe u het best op de hoogte kan blijven van de omvang, aard, standplaats en toestand van de collectie die u bewaart. Deze informatie wordt best continu bijgewerkt in een collectiebeheersysteem. Een up-to-date inventaris is immers een basisvereiste voor een efficiënt depotbeheer. Als we hier niet actief op inzetten, raken we onvermijdelijk objecten en informatie kwijt. We focussen op de praktijk en bekijken onder meer de stappen die u moet doorlopen bij registratie, het nummeren van objecten; het vormen van objectnummers, verpakkings- en standplaatscodes; het (geautomatiseerd) standplaatsbeheer en standplaats- en toestandcontroles. Opgelet: in deze module gaan we niet dieper in op registratiestandaarden en -software.
 

Praktisch

4 december 2017
9u30 tot 16u30
Provinciaal Erfgoedcentrum Ename
Lotharingenstraat 1, 9700 Oudenaarde (Ename)

Prijs: 15 euro per module (inclusief broodjeslunch) (wegens administratieve redenen gebeurt de facturatie per module)
Max. 15 deelnemers

Inschrijven via erfgoedloket@provincieantwerpen.be
Annulering kan gratis tot vijf werkdagen op voorhand, daarna wordt het volledige bedrag in rekening gebracht.

Contacteer voor het inhoudelijke luik Lien Lombaert, depotconsulent provincie Oost-Vlaanderen (Lien.Lombaert@oost-vlaanderen.be)