U bent hier

Het einde van het culturele archief

30/03/2017 - 16:30

Wat is de stand in het land van archieven van kunstenaars, ontwerpers, verzamelaars, culturele instellingen en bedrijven?

De Boekmanstichting, het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw/Het Nieuwe Instituut, DEN Kenniscentrum Digitaal Erfgoed, de Reinwardt Academie en het RKD-Nederlands instituut voor kunstgeschiedenis organiseren een debat op 30 maart 2017 waarin de stand van deze culturele archieven onder de loep wordt genomen.

Nederland beschikt over een rijk, maar gefragmenteerd cultureel geheugen. Dat geheugen bestaat uit een grote verscheidenheid aan archieven en collecties. Hun aantal neemt toe nu er, door het overlijden van de talloze na-oorlogse culturele vernieuwers, veel archieven vrijkomen. Hoe kunnen we omgaan met die wassende stroom archieven, met informatie op verschillende dragers (fysiek en digitaal), terwijl de budgetten slinken?

Alle archieven fysiek bij elkaar brengen is niet meer van deze tijd, maar wat dan?

Het wordt steeds belangrijker duidelijke keuzes maken over collectievorming en langetermijnbeheer. Archiefinstellingen kijken daarom vaker proactief welke archieven in hun profiel passen en onmisbaar zijn voor toekomstig onderzoek naar de Nederlandse kunst. Maar welke zijn er en waar worden zij bewaard? Is een centraal registratieregister daarvoor een oplossing?

Wat kunnen culturele instellingen en bedrijven, kunstenaars en verzamelaars zelf doen om ervoor te zorgen dat hun materiaal goed geordend bewaard en toegankelijk blijft? En welke rol spelen gebruikers en communities?

Archieven krijgen pas betekenis als ze kunnen worden (her)gebruikt door kunstenaars, onderzoekers en andere cultuurprofessionals. Betere afstemming tussen alle partijen over het hoe en wat van verzamelen, behouden en toegankelijk maken lijkt daarom noodzakelijk.


Programma

16.30 uur: Welkom | Behrang Mousavi, hoofd Collecties en manager Erfgoed, Het Nieuwe Instituut

16.35 uur: Introductie op het programma | Kitty Zijlmans, moderator, hoogleraar Eigentijdse Kunstgeschiedenis en Theorie/World Art Studies, Raad van Toezicht Boekmanstichting

16.40 uur: Lezing Marleen Stikker, directeur Waag Society (onder voorbehoud)

16.55 uur: Lezing Roman Koot, hoofd Bibliotheek en Archieven RKD-Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis

17.10 uur: Interview met architect/designer | Suzanne Mulder (onder voorbehoud)

17.25 uur: Panel met Marleen Stikker, Roman Koot, Wietske van den Heuvel, projectmedewerker DEN Kenniscentrum Digitaal Erfgoed en architect/designer

17.55 uur: Afsluiting | Kitty Zijlmans

18.00 uur: Einde
 

Praktisch

30 maart 2017, 16.30 - 18.00 uur, Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, Rotterdam

Prijs: gratis, maar aanmelden is noodzakelijk via secretariaat@boekman.nl