U bent hier

Collectiebeleid: de basis voor een efficiënte depotwerking | Module 5 In goede handen: erfgoed in depots

27/11/2017 - 09:30

Een collectieplan is een onmisbaar hulpmiddel bij het collectiebeheer. Het biedt een inzicht in de collectie en geeft structuur en duidelijkheid bij het ontwikkelen van het collectiebeleid. Het is niet de bedoeling één algemeen geldend advies te geven, maar aanknopingspunten en structuur te bieden bij het schrijven van een collectieplan.

Deze 5de module maakt deel uit van het vormingstraject In goede handen: erfgoed in depots, georganiseerd door de depotconsulenten-redacteurs van DEPOTWIJZER.be, een initiatief van de Vlaamse provincies en de Vlaamse Gemeenschapscommissie.


Doelgroep

Medewerkers van musea, erfgoedinstellingen en -verenigingen. De opleiding wordt afgestemd op een eerder gevorderd publiek. Een basiskennis en/of zekere mate van ervaring met betrekking tot het behoud en beheer van erfgoedobjecten is aanbevolen.


Doel

Het verhogen van de kennis en praktische vaardigheden bij hen die instaan voor het inrichten en/of beheren van erfgoeddepots. De deelnemers krijgen naast een theoretisch kader ook praktische tips aangereikt.


Opzet

Deze vorming maakt deel uit van een aanbod van 6 modules (elk 1 dag) met betrekking tot depotwerking die samen het vormingstraject 'In goede handen: erfgoed in depots' vormen. Elke module kan afzonderlijk worden gevolgd.
 

Programma

Een collectieplan is een onmisbaar hulpmiddel bij het collectiebeheer. Het biedt een inzicht in de collectie en geeft structuur en duidelijkheid bij het ontwikkelen van het collectiebeleid. Het is niet de bedoeling één algemeen geldend advies te geven, maar aanknopingspunten en structuur te bieden bij het schrijven van een collectieplan. Onderwerpen als collectiegeschiedenis, waarderen, selectie, verzamelen, herbestemming en afstoten komen aan bod. De vorming wordt gegeven aan de hand van de brochure ‘Handreiking voor het schrijven van een collectieplan’ (ICN/Stichting LCM) en wordt aangevuld met praktische voorbeelden. Ook de gastinstelling licht uitgebreid zijn collectiebeleid en -plan toe en verzorgt een rondleiding achter de schermen.


Praktisch

Maandag 27 november 2017, 9u30-16u00
Wielermuseum, Delaerestraat 33 (Paterskerk), 8800 Roeselare

Prijs: 15 euro per module (inclusief broodjeslunch) (wegens administratieve redenen gebeurt de facturatie per module)

Max. 15 deelnemers
Lesgever: Sylvie Maes (depotconsulent Vlaamse Gemeenschapscommissie)

Inschrijven via erfgoedloket@provincieantwerpen.be

Inschijven is nog steeds mogelijk!

Annulering kan gratis tot vijf werkdagen op voorhand, daarna wordt het volledige bedrag in rekening gebracht.

Meer informatie over de inhoud kan je verkrijgen via sylvie.maes@vgc.be